De activisten liepen langs de Petteplas. (tekst en foto: Annette van den Berg)
De activisten liepen langs de Petteplas. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Klimaatmars door Waddinxveen

Algemeen 593 keer gelezen

Waddinxveen – Het station in het centrum van Waddinxveen was donderdagavond 25 en vrijdagochtend 26 mei ‘een stop’ op de A12mars van Extinction Rebellion. In een estafette van zeven etappes wandelden de klimaatactivisten parallel aan de autosnelweg van Arnhem naar Den Haag voor de blokkade van de Utrechtse Baan. 

Vrijdagochtend verzamelden zich ruim vijftig mensen bij het Waddinxveense station om aan de zesde etappe van de A12mars te beginnen. Met borden en vlaggen in de hand; mannen en vrouwen die zich zorgen maken over de klimaatveranderingen en met een protestmars aandacht vragen voor het afschaffen van subsidies voor fossiele brandstof.

De demonstranten wandelden langs de Petteplas, via de Onderweg en Moerkapelle naar Zoetermeer waar soep klaarstond en ‘verse demonstranten’ aansloten. Huub Huijten (73) uit Waddinxveen liep tot Zoetermeer mee, vanuit Woerden, verdeeld over twee dagen. Een hernia weerhoudt hem ervan meer dagen te lopen. Hij heeft een bord omhangen met de tekst ‘Klimaat, niet praten maar doen’. Tim de Jong (71) uit Bussum is van plan om de hele mars uit te lopen. De grootvader en natuurkundige maakt zich grote zorgen over het klimaat, niet voor zichzelf maar voor zijn kleinkinderen.

Op de laatste dag van de mars, op zaterdag 27 mei, werden bijna 1600 activisten gearresteerd vanwege het blokkeren van de A12. De politie zette waterkanonnen in.