Filmen en volop foto's maken; fans van oldtimers lieten deze kans niet voorbij gaan. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Filmen en volop foto's maken; fans van oldtimers lieten deze kans niet voorbij gaan. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Oldtimers oogsten bewondering

Algemeen 1.355 keer gelezen

Waddinxveen- “Waar wachten jullie op?” Een aantal automobilisten op de Henegouwerweg draaide zaterdagmiddag 20 mei het raampje naar beneden om dat te weten te komen. Rond de hefbrug stonden zo’n veertig mensen te wachten om vijftig oldtimer Scania vrachtwagens langs te zien komen.

Ze moesten geduld hebben, de Scania-liefhebbers die de Classic V8 wilden zien. De vrachtwagens kwamen drie kwartier later langs dan was aangekondigd. “Zeker een broodje bal gaan eten”, opperde Els Slagboom. Haar man Cor heeft haar aangestoken met het autovirus. “Ik ging als kleine jongen al kijken. Mijn oudste broer is vrachtwagenchauffeur en ik mocht altijd mee.” Achteraf had hij zelf ook wel op de vrachtwagen gewild. 

Passie
Dat geldt ook voor Ton Koren. “Mijn familie zat in het transport. Ik ben vaak mee geweest naar Zweden en Frankrijk.” Maar Koren zelf werd uiteindelijk kweker. Bert Slootweg had ook best vrachtwagenchauffeur willen zijn. Zijn passie voor vrachtwagens begon tijdens zijn diensttijd. “Ik heb toen op een DAF 314 drietonner legertruck gereden en later nog op een 324.”

Luchthoorn
Cor Faas rijdt met zijn 73 jaar nog steeds in vrachtwagens. “Al 55 jaar.” Ook met Scania’s zat hij op de weg. Waarom die Scania’s  zo bijzonder zijn? Faas: “De techniek. Het geluid.” Slootweg noemt de techniek zelfs uniek. Cor Slagboom is ook enthousiast over het uiterlijk: “Alleen al die voorkant. Helemaal als ze lichtjes hebben en een luchthoorn.”

Muziek in de oren
De Waddinxveense liefhebbers zagen zaterdag de Scania V8 Classic Tour langskomen die van Zegveld via Alphen aan den Rijn naar de Reeuwijkse Hout ging. De vrachtwagens vormden een bonte stoet van trailers met of zonder cargo. Allemaal met acht cilinders gebouwd tussen 1969 en 1980. Juist het geluid van die cilinders klonk liefhebbers als muziek in de oren. Koren: “Heel bijzonder. Net als een Harley Davidson of een Bugatti. Maar ja, het is de vraag hoe lang dat nog wordt toegestaan. Ze rijden op diesel. En het maakt geluid, hè? Tegenwoordig maken ze zelfs Harley Davidsons elektrisch en stil.”