Afbeelding

Ton Bennemeer in gesprek met Waddinxveense veteranen

Algemeen 724 keer gelezen

Fotograaf Ton Bennemeer, zelf oud-gediende, dook in de wereld van Waddinxveense veteranen. Hij vindt het mooi om te zien hoe het nu met hen gaat en wat hun tijd in het Nederlandse leger voor hen heeft betekend. Hij kijkt, luistert, schrijft en fotografeert in deze serie in aanloop naar Veteranendag in Waddinxveen op zaterdag 17 juni.

Deze week deel 2: John Vreem

De geur van koffie komt mij tegemoet als ik aanbel bij John Vreem. “Zullen we binnen of buiten zitten”, vraagt John. Ik kijk door het keukenraam naar buiten en kan mijn ogen niet geloven. Ik waan mij in Indonesië. Een overdekt terras gaat over in een waterpartij met varens en bomen. “Buiten graag”, zeg ik. “Wil je ook koffie”, vraagt Corina, de vrouw van John. Ik kan alleen maar ja knikken. Droom ik, is dit Waddinxveen? Als we buiten zitten komt de sfeer van Indonesië nog meer binnen. Dauwdruppels vallen van roodbruine bladeren van de Japanse esdoorn in het water en maken kringen boven goudgeel en oranje gekleurde koi-karpers.
John en Corina komen al jaren in Indonesië, met name in de Zuid-Molukken. Zij spreken de taal en hebben door de jaren heen een vriendenschare opgebouwd. “Het is net thuiskomen”, zegt John.

John is van 1988-1995 werkzaam geweest bij Defensie als Technisch Specialist. Na zijn opleiding was hij gelegerd in zowel Nederland als in Duitsland, met als doel een keer uitgezonden te worden.

1992 | Het is november, de voorbereidingen voor hun huwelijk zijn in volle gang als John hoort dat hij per direct wordt uitgezonden naar Bosnië. Het huwelijk wordt gecanceld. Corina zegt: ‘ik ga niet trouwen om mijn man daarna een half jaar niet te zien.’
In plaats van een huwelijksreis vertrekt John naar Bosnië voor zijn missie. Daar doorkruist hij met zijn maten per helikopter, vliegtuig en vrachtwagen het land. Een leerzame periode, noemt John het zonder er verder over uit te weiden, en dat hoeft ook niet. Littekens zijn door de jaren heen geheeld en de mooie herinneringen zijn gebleven. Een jaar later zijn John en Corina alsnog getrouwd. Inmiddels tikken zij dit jaar de 30 aan.
Mocht je in Waddinxveen-Noord een witte rookpluim zien dan kan het zomaar van John’s barbecue zijn. Witte rook als uit een vredespijp, dat past wel bij John.

Twee weken later zit ik op een zaterdagavond aan de bar met mijn zoon en schoonzoon als de barkeeper drie extra pilsjes neerzet en naar de andere kant van de bar wijst. Daar zitten John en Corina. We proosten op het leven....
Mocht je John tegenkomen, een duim omhoog kost niets!

Veteranendag in Waddinxveen: zaterdag 17 juni

Waddinxveen telt zo’n 140 veteranen. Vier van hen vormen een comité dat tekent voor de organisatie, in samenwerking met de gemeente, voor de Waddinxveense veteranendag. Doel van de bijeenkomst op zaterdag 17 juni in Cultuurhuys De Kroon is de veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden, te bedanken voor hun inzet. Lokale activiteiten vinden de veteranen belangrijk; zij stellen erkenning en waardering ‘van dichtbij’ zeer op prijs. 

Programma
13.30 uur: Militaire voertuigen worden opgesteld op het plein
13.45 uur: Ontvangst
14.05 uur: Welkomstwoord door burgemeester Nieuwenhuis
14.15 uur: Rondleiding/uitleg voertuigen door veteraan
14.30 uur: Gezellig samenzijn
17.00 uur: Einde

Een week later wordt in Den Haag de Veteranendag 2023 gehouden, sinds 2006 een nationaal evenement. Daarbij is iedereen de hele dag welkom op het Malieveld en langs het defilé, ook niet-veteranen.