Afbeelding

‘Niet alles is maakbaar, dat heb ik er vooral van geleerd’

Algemeen 593 keer gelezen

Waddinxveen - Caroline Baas (52 jaar) uit Waddinxveen lanceert zaterdag tijdens een boekenborrel bij Burger op 20 mei haar boek ‘Roadtrip Alzheimer’. Het boek is een ode aan haar vader Piet Baas (registeraccountant in zijn werkzame leven) die een jaar geleden is gestorven. Ook schreef ze het boek als verwerking en geeft het een beeld van de mantelzorg die door Baas als een 24-uurs job werd ervaren.
De auteur had al ervaring met de ziekte van Alzheimer. Haar moeder had de ziekte in het laatste jaar van haar leven dat eindigde op 71-jarige leeftijd. Vier jaar geleden kreeg haar vader dezelfde diagnose. Roadtrip Alzheimer beschrijft het proces dat drie jaar duurde, waarin de dochter heel veel zag veranderen en zowel goede als slechte momenten beleefde met haar vader.

“In het begin verandert er nog niet zoveel. Je vindt wel eens de appels in de vriezer en dat soort dingen, maar op een gegeven moment stond hij midden in de nacht voor mijn deur, aangekleed en wel. Tja, en wie is dan gek. Hij die gewassen en aangekleed de dag is begonnen of degene die met een slaapdronken hoofd in haar pyjama staat? Ik krijg nog kippenvel als ik aan dat soort momenten denk.”

Haar vader werd steeds kwetsbaarder. “Hij liet rustig iemand binnen waarvan we totaal niet wisten wie het was. En zijn wereldje werd ook steeds kleiner, in een half jaar tijd zegde hij diverse activiteiten op zoals golf.” Het ergste vond ze dat hij onzeker werd. “Dat is mijn vader nooit geweest. Hij bleef gelukkig wel heel open over zijn ziekte en had ook nog veel humor.” Ze beschrijft een vakantie naar Zuid-Afrika waarbij haar vader elke ochtend door de andere reizigers in de groep werd begroet en waarbij hij zich elke keer weer verwonderde over het feit dat die mensen hem kenden.
Vooral in de laatste levensfase merkte Baas dat niet alles maakbaar is. “Ik wist van mijn vader nooit wat de volgende stap was en kon hem dan ook niet altijd helpen. Ik ben echt wel creatief geweest met het vinden van oplossingen zoals een sleuteltracker, maar toch..” Ze mist haar vader nog elke dag. “Zijn onvoorwaardelijke liefde voor mij en zijn stimulerende woorden. Hij had dit boek ook zo mooi gevonden. Hij was apetrots op me geweest. Zijn motto was ook altijd: kijk eens om het hoekje en durf soms een risico te nemen.”
(Nicole Lamers)
ISBN: 978-94-6449-810-3/ aanvang boekenborrel 15.30 uur.