De blazers van Concordia in actie. (tekst en foto: Annette van den Berg)
De blazers van Concordia in actie. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Concordia ontvangt erepenning

Algemeen 277 keer gelezen

Waddinxveen- Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis reikte zaterdagavond 13 mei namens de koning de erepenning uit aan muziekvereniging Concordia vanwege haar 125-jarig bestaan. Het harmonieorkest en het opleidingsorkest C-Akkoord gaven deze avond in het Anne Frank Centrum een Concert Royale met heel toepasselijk, een koninklijk thema.


Schuifwanden open, kleurige stoelen in rijen: het Anne Frank Centrum was zaterdagavond omgebouwd tot concertzaal. Het idee voor de locatie van het concert van Concordia kwam van Lieneke Huiberts, cultuurmakelaar bij de gemeente. “Waarom ook niet?”, reageerde voorzitter van Concordia Vivian Bouman. “De Kroon is te klein voor ons. Vaak treden we op in een kerk, maar we zijn geen christelijke vereniging.”

Concordia bestaat al langer dan een mensenleven: 125 jaar. Dat Henk Monster (72) de helft van het bestaan van de vereniging lid is, is al bijzonder, maar Monster is met 62,5 jaar lidmaatschap, niet de oudste. Dat is Bram van Rutten (81), die van zijn 71 jaar als muzikant er zo’n 40 bij Concordia meespeelt.

Monster: “Concordia is begonnen als dorpsfanfare. We liepen marsen met een drumband en marionetten.” De twee muzikanten kunnen zich de aubades met Koninginnedag nog goed herinneren. “Met kinderen verkleed op wagens. Dat heb je niet meer”, zegt Monster. “In de jaren 80 raakte dat uit de tijd. Toen is de omslag gemaakt naar een harmonieorkest”. 

Ten opzichte van een fanfare heeft een orkest meer blaasinstrumenten. Onder andere klarinet en dwarsfluit. “Die instrumenten geven meer klankkleuren. En voor een orkest zijn meer stukken geschreven. Ook klassiek en pop”, aldus Van Rutten. Zelf heeft hij het grootste deel van zijn leven saxofoon gespeeld, daarna 15 jaar hobo. Nu dat na ziekte niet meer lukt, bespeelt hij de pauken. Een instrument dat meer is dan timing, maar waarvan ook de toonhoogte en het volume nauwkeurig afgestemd moeten worden.

 “Muziek is een apart ding. Het spreekt alle talen. Het brengt alle emoties tot uiting. Het is hard werken en ontspanning tegelijk”, zei burgemeester Nieuwenhuis. Hij vindt het 125-jarig bestaan van Concordia indrukwekkend. “Wees er trots op en maak nog heel lang mooie muziek in Waddinxveeen.”

Trots is voorzitter Bouwman en niet alleen op de erepenning. “Ik ben onwijs trots, dat we zo lang bestaan, dat we het zo leuk hebben met elkaar en er zoveel mensen komen om naar ons te luisteren.” 

“Wie jarig is trakteert”, beloofde dirigent Jurgen van Groningen Schinkel. Concordia gaat Waddinxveen in de zomermaanden trakteren op buitenconcerten.