Moeder Cora (links) en Stephanie brengen graag veel tijd met elkaar door.
Moeder Cora (links) en Stephanie brengen graag veel tijd met elkaar door.

Moederdag 14 mei: Mijn moeder en ik

Algemeen 497 keer gelezen

Zuidplas - Waar zouden we zijn zonder moeders? Ze hebben ons gedragen, gevoed en opgevoed en hun liefde is onvoorwaardelijk. Dat maakt een moeder tot een van de belangrijkste personen in ieders leven. Toon Hermans dichtte:

Mama

Mama is het woord
waar het leven mee begint
mama is het woord
dat hoort bij ieder kind

een woord om zacht te zeggen
niet om luid te schreeuwen
het hoeft niets uit te leggen
en gaat door alle eeuwen

mama is het woord
waar de mensheid mee begint
mama is een ander woord
voor liefde.

Hart van Holland vroeg de lezers waarom hun moeder zo speciaal is. De mooiste ingezonden verhalen delen we vandaag.

‘Samen mooie herinneringen maken’

Waddinxveen - Stephanie Starreveld (35) uit Waddinxveen is gek op haar moeder Cora (62). Samen met haar zus en broer groeide ze op in een warm gezin. “Als kind wist ik niet beter dan dat mijn moeder na school op ons wachtte met een kop thee en een koekje. Ze is zorgzaam en staat altijd voor je klaar.” 

Ook later, toen Stephanie veel bij de paarden te vinden was, vond haar moeder veel goed. “Ze wist veel voor elkaar te krijgen”, geeft Cora lachend toe. Moeder en dochter wonen inmiddels dicht bij elkaar in de buurt. “Op dinsdag gaan mijn kinderen altijd naar opa en oma. Dat is elke week een feestje”, vertelt Stephanie, die met haar gezin zelfs een jaar bij haar ouders inwoonde toen hun huis in Triangel in aanbouw was. “De man van Stephanie en haar vader kunnen het ook goed met elkaar vinden”, vult Cora aan. “Soms heb je het gevoel dat je goede vrienden bent in plaats van familie. Mijn man en ik gaan graag met ze op stap. Zij houden ons jong.”

Moeder en dochter brengen veel vakanties samen door. Dat kan een weekendje Amersfoort met zijn tweeën zijn, maar ook een mooie reis naar Curaçao met de hele familie ter gelegenheid van een huwelijksjubileum. “Zo maken we samen mooie herinneringen.” Qua karakter zijn moeder en dochter echt een kopie van elkaar. “We maken het anderen graag naar de zin en zeggen niet snel nee.” Beiden hopen nog lang van elkaar te mogen genieten. “Ik zeg het misschien te weinig”, geeft Stephanie toe, “maar ik hou ontzettend veel van mijn moeder en ze betekent echt heel veel voor mij.” Je hoeft moeder en dochter maar aan te kijken om te zien dat dat gevoel geheel wederzijds is.

‘Dag mam, ik brand weer een kaarsje voor u op uw verjaardag’

Moerkapelle - De moeder van Beppie Knop-Roos (79) is vijftig jaar geleden overleden. De band tussen moeder en dochter was zo bijzonder dat Beppie haar verhaal graag met de lezers van Hart van Holland wil delen.

“Het zou een prachtige dag worden, die 7de augustus 1947 aan het Scheveningse strand”, begint Beppie te vertellen. “Maar dat werd het niet. Voor de ogen van zijn gezin verdronk mijn vader door onbekende oorzaak. Hij kon goed zwemmen, maar had geen schijn van kans.” En daar stond Beppie dan, net drie jaar oud aan de hand van haar moeder. “Ik kan me er helaas niets meer van herinneren.”

Diezelfde dag rolde haar moeder het bundeltje kleren van haar man op en vertrok met de kinderen met de tram en bus terug naar Zoetermeer waar de winkel in de Dorpsstraat op hen wachtte. “Vanaf dat moment stond mijn moeder voor de bijna onmogelijke taak om haar twaalf kinderen op te voeden en tegelijkertijd de kruidenierswinkel en het huishouden draaiende te houden.” Dat lukte haar wonderwel. “Iedereen moest meehelpen”, weet Beppie nog goed. “Als je van school kwam kon je kiezen; of je hielp mee in de winkel, of in het huishouden.” Moeder was niet alleen een wijze vrouw die ruzies in het gezin op haar eigen manier op wist te lossen, ze was ook erg sociaal en gastvrij. “Iedereen mocht altijd blijven spelen, eten en slapen. Ook later toen de ouderen verkering kregen. We moesten op vrijdag doorgeven met hoeveel mensen we in het weekend waren, we hadden namelijk maar 24 borden.” Het eten kwam uit eigen moestuin, de boomgaard, weckpotten en de winkel en werd bereid op twee grote oliestellen. Kinderen uit de buurt aten gezellig mee. De melk kwam van de boer en twee keer per week was er vlees. “Rundvlees op zondag en een bal gehakt op woensdag. Nou ja bal, we deelden een pond gehakt met zijn dertienen.”
Beppie kijkt terug op een prachtige jeugd met een liefdevolle moeder die er altijd voor je was. “Vijftig jaar geleden is mijn moeder overleden. Mijn anker, mijn veilige plek op aarde”, blikt Beppie terug. “Dag mam, ik brand weer een kaarsje voor u op uw verjaardag en op Moederdag.”

‘Al mijn creativiteit heb ik aan mijn moeder te danken’

Ook Hart van Holland-redacteur Robbert heeft een bijzondere band met zijn moeder Janny. “Ze heeft me altijd aangezet om dingen te proberen en mijn eigen weg te vinden. Al mijn creativiteit dank ik aan haar.”

Robbert groeide op in een echt ondernemersgezin en mocht af en toe helpen in de winkel, op een braderie of in de weekenden. Van zijn moeder leerde Robbert hoe bijzonder de natuur is, hoe belangrijk de lichtinval bij fotograferen is, en kreeg hij alle ruimte om zich te ontplooien op het gebied van sport en muziek. “Ik deed jarenlang aan trampolinespringen en speelde in verschillende bandjes als zanger, toetsenist en drummer. Daar kijk ik met veel plezier op terug. Mijn ouders namen mij mee naar bijzondere concerten van artiesten als Chris Hinze, Ramses Shaffy en Liesbeth List, en naar theatervoorstellingen en musicals. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag erg dankbaar voor.”

Ook vandaag de dag gaat hij nog graag bij zijn ouders langs. “Net als vroeger staat er thuis altijd een kop koffie of iets anders klaar. Ook is er altijd ruimte om mee te eten. Ik kan me niet veiliger voelen dan in mijn ouderlijk huis met de arm van mijn moeder om mij heen.”
(teksten en foto’s: Robbert Roos)

Beppie Roos met enkele foto's van haar moeder aan wie ze goede herinneringen bewaart.
Robbert is erg blij met zijn moeder en dankbaar voor haar levenslessen.