Met een grijpstok alles wat 'bah' is verwijderen.
Met een grijpstok alles wat 'bah' is verwijderen.

Waddinxveen is een stuk schoner

Algemeen 485 keer gelezen

Waddinxveen - In totaal hielpen zaterdag 18 maart 260 mensen mee aan de uitvoering van de Landelijke Opschoondag, in Waddinxveen. Ze hadden het geluk dat het qua weer wel lente leek. Deze week gaan nog eens 300 basisschoolleerlingen aan de slag.

Door Annette van den Berg

Om 9.00 uur gaf wethouder Femke Vleij zaterdag het startsein op het Koningin Wilhelmina Plein voor de opschoonactie. Daar begonnen vooral kinderen van scouting Sint Victor meteen met het verwijderen van papier en plastic op straat. De scouts wisten de wethouder te vertellen waarom het zo belangrijk is dat het overal schoon is. “Als troep zomaar op straat wordt gegooid, dan pikken vogels of andere dieren dat op en kunnen ze erin stikken.” 

Zo’n concreet antwoord geeft Vleij vertrouwen in de toekomstige generatie. “Goed om te horen dat deze kinderen dit al zo goed weten.” Voordat de kinderen aan de slag gingen, kregen ze een stroopwafel. “Alvast voor het harde werken”, aldus de wethouder. 

Gewapend met een geel veiligheidshesje, handschoenen, grijpstokken en vuilniszakken gingen de 30 welpen aan de slag. Ze splitsten zich op in kleine groepjes met iemand van de leiding erbij. “Alles wat bah is, moet in de zak”, zo spoorde een van de leiders zijn groepje aan. Peuken oprapen met een grijpstok bleek een flinke uitdaging.  Even verderop kwam een fles en een drinkkarton uit het plantsoen tevoorschijn. Ook dat ging in de vuilniszak. “Hout hoeft niet opgeraapt te worden, dat mag blijven liggen”, verduidelijkte de leider. Op diverse locaties gingen mensen aan de slag om zwerfafval op te ruimen, individueel of als groep bijvoorbeeld vanuit de scouting, een kerk of de hengelsportvereniging. De gemeente zorgde voor de materialen en gaf een vergoeding voor het opschoonwerk voor de verenigingskas, om iets gezelligs in de buurt te organiseren of om aan een goed doel te geven. De komende week gaan nog 300 basisschoolleerlingen helpen om zwerfafval op te ruimen.