De keuze was reuze bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. (foto: Annette vd Berg)
De keuze was reuze bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. (foto: Annette vd Berg)

Ook Waddinxveen kiest massaal voor BoerBurgerBeweging

Algemeen 952 keer gelezen

Waddinxveen - Ook Waddinxveen heeft woensdag 15 maart massaal gestemd voor de BoerBurgerBeweging (BBB). Ruim 16 procent van de stemmen ging naar die partij, blijkt uit de voorlopige uitslagen. 

De uitslagen gaan vooral ten koste van Forum voor Democratie die in Waddinxveen met bijna 13 procent daalt ten opzichte van de stemmen die in 2019 werden uitgebracht bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ook de ChristenUnie en het CDA leveren fors in. De SGP gaat daarentegen een klein beetje omhoog.

Nieuwkomer Ja21 weet ook in Waddinxveen aardig wat stemmen te vergaren. Ruim 5 procent van de Waddinxveense stemgerechtigden gaf zijn of haar stem aan de partij van Joost Eerdmans.

De top drie in Waddinxveen ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit: 1. BBB 2. VVD 3. SGP. Deze top drie ziet er net iets anders uit als je het vergelijkt met de uitslag in de hele provincie Zuid-Holland (Let wel: er wordt nog geteld), daar is de top drie: 1.BBB 2.VVD 3. GroenLinks.

Opkomst
Het opkomstpercentage verschilde weinig ten opzichte van vier jaar geleden. In Waddinxveen kwam nu 61,2 procent van het aantal kiesgerechtigden naar de stembus, in 2019 was dit 62 procent. 

Over heel Zuid-Holland was de opkomst bijna gelijk met vier jaar geleden. In 2023: 53,67procent en in 2019: 53,9 procent.

De partij van Caroline van der Plas wist woensdag een monsterscore te halen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de provincie Utrecht na, werd BBB overal de grootste partij. Overigens werden donderdagochtend om 11.00 nog altijd stemmen geteld en zijn de cijfers onder voorbehoud. In Utrecht werd GroenLinks de grootste partij. 

De uitslagen van de Waterschapsverkiezingen die ook op 15 maart plaatsvonden, zijn nog niet bekend.