Sanne Markus met twee pupillen aan haar zijde. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Sanne Markus met twee pupillen aan haar zijde. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Liefde Korbis voor De Dreef bekoeld

Algemeen 630 keer gelezen

Waddinxveen - Sporthal De Dreef is al jaren de thuisbasis van Korbis, maar de liefde voor de ‘eigen’ hal, waarvan de gemeente eigenaar is, is danig bekoeld bij de korfballers. Overal zijn mankementen zichtbaar, er is geen horeca aanwezig en het ergste is dat Korbis het naar alle waarschijnlijkheid nog een zaalseizoen moet doen met een ontmantelde hal.

Door Erik van Leeuwen

Korbis zit in de lift. De club pikt een aardig graantje mee als het gaat om de groei van Waddinxveen. Als het eerste team zaterdag aantreedt tegen Paal Centraal uit Delft zijn ongeveer twintig pupillen aan het inschieten. Korbis heeft vandaag niet één, niet twee, maar drie teams van de week. “Anders halen we het niet, met zes thuiswedstrijden”, zegt coördinator Annemarie Hagen. “We hebben straks op het veld tien E-teams. Dat hebben we nog nooit gehad.” 

Voorzitter Peter Sliedrecht, die de spelers aan het begin voorstelt aan het ruim opgekomen publiek, heeft het druk met het opnoemen van alle namen als spelers en pupillen oplopen. Er zijn spelers die drie pups aan de hand hebben, en ook de wisselspelers, die normaal gesproken niet worden voorgesteld, moeten in actie komen.”Het gaat hard met de groei en daar zijn we blij mee, want we willen ook groeien”, zegt Sliedrecht even later. “We hebben nu ruim driehonderd leden, maar de KNKV heeft uitgerekend dat we de potentie hebben om over vijf tot acht jaar 400, 450 leden te hebben.”

Om de groei van Korbis in goede banen te leiden, presenteerde de club vorig jaar een beleidsplan. “Dat plan zijn we nu aan het uitvoeren en onderdeel daarvan is dat we alle vrijwilligersfuncties in kaart hebben gebracht”, vertelt voorzitter Sliedrecht.

“Groei is leuk, maar je moet wel genoeg trainers, leiders en commissieleden hebben.” Sliedrecht en zijn bestuur hebben er de handen vol aan. Daarnaast is de accommodatie allesbehalve in orde. De gemeente heeft beloofd om binnen een paar maanden meer duidelijkheid te verschaffen. Nu de bouw van de nieuwe sporthal op sportpark De Sniep is vertraagd, doemt er een nieuwe irritatie bij de club op. De voorzieningen in sporthal De Dreef (bij het Coenecoop College) zijn tot onder de grens van het normale gezakt. De club begrijpt dat niet meer in de sporthal wordt geïnvesteerd, maar nu het erop lijkt dat er nog een zaalseizoen moet worden gebivakkeerd in De Dreef voelt Korbis zich in de steek gelaten. 

“Het is een droevige toestand. Sinds kort staat er weer een frisdrankautomaat, maar qua gezelligheid en sfeer is er niets meer”, zegt Sliedrecht. “Kijk, vanavond is de tribune lekker gevuld, maar op trainingsdagen is die leeg. En de gasten die hier spelen, kunnen we niks aanbieden. Dit is bepaald geen visitekaartje voor Waddinxveen.”
Trainer Jan-Willem Hofman noemt de omstandigheden in De Dreef ‘troosteloos’. “Het ziet er niet uit. Er zitten gaten in de wanden, schroeven liggen eruit. De kleedkamers zijn helemaal erg.” Omdat een bar ontbreekt nemen de spelers om de beurt zelf drinken mee van huis. Korbis zou een eigen kleinschalig verkooppunt kunnen maken, maar de club heeft daar geen vergunning voor.
Spelers klagen ook over een gladde speelvloer en wie ‘s avonds het gebouw binnenloopt, komt soms in een donker hol terecht. Regelmatig springt het licht niet aan in de gang naar de sporthal. Sliedrecht: “Als we nog een seizoen hier moeten spelen, moet er wel wat veranderen.”