De mensen van de buitendienst zijn een dag voor de verkiezingen druk met de inrichting van de stembureaus. (tekst en foto: Nicole Lamers)
De mensen van de buitendienst zijn een dag voor de verkiezingen druk met de inrichting van de stembureaus. (tekst en foto: Nicole Lamers)

Eerste mobiele stembureau

Algemeen 811 keer gelezen

Waddinxveen - Het eerste mobiele stembureau in Waddinxveen is een feit. De witte unit staat bij treinstation Triangel. Het stembureau dat tijdelijk dienstdoet, is maandag geplaatst en wordt donderdag weer opgehaald. 

Michel Boom is deze dinsdagochtend als zogeheten bouwplaatsinrichtingsmonteur druk met de aansluiting van het mobiele stembureau. “Er moet op woensdag 15 maart natuurlijk wel water en stroom zijn.” Hij is net klaar als er een ploeg van de gemeente voor de deur stopt. Stemhokjes die nog in elkaar moeten worden gezet en ingepakt zijn in plastic, worden naar binnen gesjouwd.
De mensen van de buitendienst gaan aan de slag. Aan projectleider Sjon Speelman van de gemeente wordt naar de exacte plek van de stemhokjes gevraagd. Walter van Wezel, applicatiebeheerder van de gemeente, probeert een kluwen van rode potloden aan kettinkjes te ontwarren. “In coronatijd kreeg iedereen zijn eigen rode potlood. Nu worden deze weer gebruikt.”
Het gemeentelijke team heeft maandag al vier stembureaus van de in totaal achttien ingericht, op dinsdag zijn de overige veertien aangepakt. Woensdag 15 maart is dé dag van de verkiezingen (Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen). Het aantal stemlokalen in Waddinxveen is met de groei van Triangel fors toegenomen. “Er wordt nu al nagedacht over nog een mobiel stembureau voor Triangel bij verkiezingen in de toekomst. Je hebt namelijk niet heel veel voorzieningen in deze wijk.” Met het huidige aantal stembureau’s valt er vandaag in elk geval genoeg te kiezen.