Locatie De Dreef. (foto: archief Hart van Holland)
Locatie De Dreef. (foto: archief Hart van Holland)

Op plek van De Dreef mogelijk meer sociale huurwoningen

Algemeen 1.001 keer gelezen

Waddinxveen – Er komen mogelijk meer sociale huurwoningen op de plek van De Dreef. CDA en PCW zijn voorstander van een variant waarbij het percentage sociaal van 30 naar 42 stijgt. In totaal gaat het om 21 extra sociale huurwoningen die ten koste gaan van andere type woningen. Coalitiepartner VVD staat niet te juichen.

Het project De Dreef omvat in totaal 175 woningen op de plek van de huidige sporthal De Dreef. Een klein jaar geleden stemde de gemeenteraad in met 53 sociale huurwoningen en 122 andere woningen. Daarbij werd echter ook een motie aangenomen om het tekort aan sociale huur in het gehele centrum te compenseren. In het andere centrumplan – tweede fase Gouweplein – is maar plaats voor 17 procent van het totaal, waardoor het totale percentage sociaal niet verder komt dan 21. Het huidige college streeft naar dertig procent.

Het CDA had het college gevraagd uit te rekenen hoeveel sociale woningen er extra gebouwd zouden kunnen met een grondexploitatie waarbij de opbrengsten gelijk zouden zijn aan de kosten. “Wij zien als CDA in deze variant een uitgelezen kans om het tekort aan sociale huurwoningen in het centrum te beperken”, zei raadslid Frans Schwiebbe. “Er ontstaat hierdoor geen tweede Triangel, maar een meer evenwichtige wijk met mensen die afhankelijk zijn van een sociale huurwoning. Deze variant heeft ook een positief effect op het groen en de parkeerplaatsen.”

Om de ruim twintig sociale huurwoningen te bouwen in plaats van andere woningen moet de gemeente 1,3 miljoen euro aan opbrengsten inleveren. “We houden met deze variant geen geld over om andere projecten met een negatieve exploitatie te dekken. Dat is inderdaad waar, maar volgens ons is dat de prijs die we moeten betalen. Er zijn andere projecten die misschien wel een positieve grondexploitatie hebben”, aldus Schwiebbe.

Volgens PCW-raadslid Hans van Mourik heeft Waddinxveen genoeg geld. “We hebben onlangs nog een extra financiële meevaller gehad uit de opbrengst van het Gouwepark van 1,1 miljoen euro. We hebben een financieel overschot.”

Ook de fracties van PvdA/GroenLinks en WeWa spraken hun steun uit voor de Schwiebbe-variant, zoals deze door Martin Kraaijestein (PvdA/GroenLink) werd genoemd. D66 zag ook meteen kansen om de parkeernorm in het centrumgebied te verlagen. “Er zijn al genoeg parkeerplaatsen en met zo veel maatschappelijke voorzieningen in de buurt zijn er minder plekken nodig”, zie Art-Jo Wittenberg.

De reacties hierop waren echter koeltjes, waardoor het D66-raadslid aangaf een lagere parkeernorm bij een volgend project aanhangig te maken.

Eén partij liet duidelijk weten geen voorstander te zijn van meer sociale huurwoningen op de plek van De Dreef. De VVD ziet meer in middenhuurwoningen, die volgens de partij voor doorstroming kunnen gaan zorgen in Waddinxveen. Bovendien vinden de liberalen het niet aantrekkelijk dat de gemeentekas met 1,3 miljoen euro slinkt. De ideeën staan haaks op die van het CDA en de PCW. Hoewel die laatste twee partijen een meerderheid achter zich hebben, kunnen zij de mening van de VVD niet zomaar naast zich neerleggen. De drie partijen vormen immers samen de huidige coalitie.
(Erik van Leeuwen)