Brainstormen over kunst en cultuur in Waddinxveen. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Brainstormen over kunst en cultuur in Waddinxveen. (tekst en foto: Annette van den Berg)

‘Waddinxveen toe aan feesten’

Algemeen 851 keer gelezen

Waddinxveen- Enthousiasme en ideeën zijn er genoeg om het culturele leven in Waddinxveen een oppepper te geven. Dat bleek donderdagavond 12 januari toen vijftig mensen naar Cultuurhuys De Kroon kwamen om te brainstormen over een cultureel platform.

“Waddinxveen heeft al een rijk cultureel leven”, meent wethouder Brigitte Leferink. “Er is cultuur in veel verschillende vormen. Van individuen tot verenigingen. Maar een echte verbinding is er nog niet. Die is nodig om het cultureel leven hier rijker te maken.”

Een begin voor meer verbinding werd donderdag gemaakt in Cultuurhuys De Kroon. Cultuurmakelaar Lieneke Huiberts organiseerde samen met een topgroep bestaande uit Henk de Bas, Ellen de Roos en Henk Rehorst twee avonden om mee te denken over de vorming van een maatschappelijk cultureel platform, kortweg Kunstkade genoemd.

Donderdag was de eerste bijeenkomst, dinsdag 24 januari staat een tweede gepland. De initiatiefnemers zijn verrast dat zich ruim 50 mensen per avond hebben aangemeld. Een aantal ideeën hangt al langer in de lucht en kwam ook nu naar voren zoals de bouw van een muziektent, festivals, open podia en een agenda waar alle culturele activiteiten te vinden zijn. Anderen willen dat jong en oud samen creatief bezig zijn bijvoorbeeld door middel van straattheater.
Dorpsdichter Leonie Visser vatte het samen: “Mensen hebben zin in feesten, samenzijn, muziek en festivals”.

Carina Slaman en Kuno Mooren gebruikten de avond die geheel in het teken van kunst stond, om te netwerken voor hun plannen voor park Triangel. Ze willen er evenementen voor heel Waddinxveen organiseren. Te beginnen met een Lentefair met dertig kramen waar hobbyisten en verenigingen zich kunnen presenteren.

Carlijn Hoogeveen wil een festival voor jongeren met trubbels in het leven, waar alles bespreekbaar is. In een groepje kwamen de ideeën los voor een Maak-van-je-shit-je-rit, of een Free Your Mind-route met acts en activiteiten, van muziek en sketches tot het gooien met borden en het in elkaar rammen van een auto. “Het moet niet zweverig of therapeutisch zijn’, aldus ervaringsdeskundige Hoogeveen. “Daar krijg je al genoeg mee te maken als je in de problemen zit.”

Aan het eind van de avond zei Huiberts: “Hoe tof dat de wand vol hangt met ideeën om mee aan de slag te gaan.” Wethouder Leferink deelde haar enthousiasme en was net als Bert de Rijke benieuwd hoeveel vinkjes er begin 2024 zullen staan door de ideeën die dan zijn uitgevoerd of gepland staan.