Astrid en Siebe Bax gingen aan de klus.
Astrid en Siebe Bax gingen aan de klus.

Veertig klussers werken aan een thuis voor vluchtelingen

Algemeen 949 keer gelezen

Waddinxveen – Zo’n veertig klussers, mannen en vrouwen, staken zaterdag 14 januari de handen uit de mouwen. Ze zorgden dat voormalig hotel De Unie een goed onderkomen wordt voor 52 vluchtelingen.

Door Annette van den Berg

In totaal monteerden de vrijwilligers zaterdag 52 bedden, 52 nachtkastjes, 32 bureaus, 18 kledingkasten en 6 ladekasten. De handleidingen leken voor hen geen geheimen te hebben. Om 11.00 uur was de eerste kamer al klaar. Arjan Berkouwer, coördinator van het vrijwilligerswerk was onder de indruk dat zoveel mensen op zo’n korte termijn konden helpen. “Het zegt iets over het draagvlak in Waddinxveen.”

De groep vrijwilligers was divers, jong en oud hielpen mee. De zestienjarige Nathan den Dekker was de jongste monteur, Henk van Dijk met zijn 82 jaar de oudste. Van Dijk is normaliter actief bij Stichting Gered Gereedschap en nam voor het in elkaar zetten van de meubels zijn eigen gereedschap mee. Ook enkele Oekraïners en twee statushouders uit Syrië hielpen mee.

Het drietal Thijs Barnhoorn, Remco Ubbens en Stijn Alderliesten was samen bezig in een van de kamers. De achttienjarigen zijn allen lid van jeugdvereniging Maranatha, die van de hervormde gemeente uitgaat. Het thema dit jaar is ‘Kom in actie’ en dat doen ze dan ook graag. Ze willen iets voor anderen kunnen betekenen. 

Gezamenlijke huiskamer
In het voormalige hotel is ruimte voor 52 mensen. Er zijn vooral tweepersoonskamers, maar ook ruimten voor 4 of 8 personen en enkele eenpersoonskamertjes. Overdag kunnen mensen gebruikmaken van een gezamenlijke huiskamer en van de keukens. Volgens Van Vliet verhuizen begin februari een aantal al wat oudere Oekraïense dames vanuit het onderkomen aan de Noordkade naar De Unie. “Voor ouderen is het prettig om vlakbij het centrum te wonen.” Voor kinderen is het juist minder geschikt. “Te dicht bij de weg. Aan de Noordkade hebben ze meer ruimte om te spelen.”

In het begin van de oorlog in Oekraïne stelden veel bedrijven gratis spullen ter beschikking. “Nu is dat niet meer”, aldus Van Vliet. “De oorlog staat minder in de belangstelling. Maar met tweedehands banken, spulletjes van de Kringloop, creativiteit en hulp van vrijwilligers wordt het toch een welkom verblijf.”