Wethouder Leferink (links) en wethouder Vleij hijsen bij het gemeentehuis in Waddinxveen de vlag voor Orange the World. (foto: pr)
Wethouder Leferink (links) en wethouder Vleij hijsen bij het gemeentehuis in Waddinxveen de vlag voor Orange the World. (foto: pr)

Oranje voor geweld tegen vrouwen

Algemeen 627 keer gelezen

Waddinxveen - Met de kleur oranje (oranjekleurig licht, graffitistempels op tegels en met vlaggen) wordt nog tot 10 december wereldwijd aandacht gevraagd om geweld tegen vrouwen te stoppen. De gemeente Waddinxveen doet ook mee aan Orange the World.

Door Annette van den Berg

Oranje wordt in Nederland al snel geassocieerd met voetbal of het koningshuis, maar dat is nu niet de reden van de oranje verlichting bij de fontein voor het gemeentehuis in Waddinxveen of het stadhuis van Gouda. Oranje staat hier voor Orange the World, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. 

De campagne vindt elk jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Qatar
“De kleur is lastig”, vindt Els Boonstoppel. “In Qatar worden alle regels met voeten getreden.”

Boonstoppel is lid van de serviceclub Inner Wheel. De Waddinxveense leden van Inner Wheel en collegaclubs Zonta en Soroptimist waren uitgenodigd bij de start van de campagne in Waddinxveen.

Met oranje paraplu’s en shawls moedigden de vrouwen de wethouders Brigitte Leferink en Femke Vleij aan bij het hijsen van de vlag met Stop Geweld Tegen Vrouwen.

Vlag en fontein
De vlag zal de komende weken bij het gemeentehuis wapperen, de fontein wordt oranje uitgelicht en het symbool van de actie met een telefoonnummer om geweld te melden komt in oranje graffiti gespoten op dertig verschillende plekken zoals bij het gemeentehuis, bij winkelcentra en bij sportparken.

‘Huiselijk’ klinkt te gezellig
Wethouder Leferink heeft met ‘gezondheid’ in haar politieke portefeuille, net als collega Vleij van ‘jeugdzaken en Wmo’, geregeld te maken met geweld tegen vrouwen. “Ik noem het liever geweld achter de voordeur dan huiselijk geweld”, stelt Leferink.

“Huiselijk klinkt te gezellig.” In bijna honderd procent van de gevallen is de dader een man en zijn de slachtoffers vrouwen en kinderen.

Geweld: ook intimidatie
Marjan Hofmijster, lid van Zonta, is blij met de aandacht in Waddinxveen. “Bij geweld denk je aan een klap op je kop, maar het gaat ook om psychisch geweld, treiteren en intimideren.”

Het Sportplatform en het Coenecoop College werken actief aan de campagne mee en ook de lokale omroep RTW draagt zijn steentje bij door er aandacht aan te besteden.

Dat gebeurt ook bij buurgemeenten en in de landelijke media.