Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan grote ergernissen op de weg aanpakken. (foto: PZH)
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan grote ergernissen op de weg aanpakken. (foto: PZH)

Zuid-Holland is eerste provincie met boa’s op de weg voor extra veiligheid

Algemeen 584 keer gelezen

Regio - Zuid-Holland zet vanaf 2023 boa’s in voor extra veiligheid op de 550 kilometer aan provinciale wegen. Het is de eerste provincie in Nederland die dit doet.

Vier weginspecteurs gaan handhaven op onder andere het correct gebruik van pechhavens en carpoolplaatsen. Ook wordt verkeerd weggebruik - auto’s op het fietspad of fietsers op de weg bijvoorbeeld - aangepakt, net als het negeren van aanwijzingen van verkeersregelaars, vervuiling en werkzaamheden zonder vergunning.

“We wonen hier met 3,7 miljoen Zuid-Hollanders. Het is druk, dus het is belangrijk dat we goed rekening met elkaar houden, ook op de weg”, aldus gedeputeerde Frederik Zevenbergen.

“Vorig jaar waren in Zuid-Holland bijna honderd verkeersslachtoffers te betreuren. Samen moeten we de veiligheid op de weg verbeteren. De boa’s helpen daar een handje bij. Zij gaan de grote ergernissen nu direct aanpakken.”

Sinds vier jaar zijn op de vaarwegen van de provincie al boa’s actief. Zij mogen onder andere verdachten aanhouden, boetes uitschrijven en onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Volgens de provincie zijn ze een onmisbare schakel geworden in het bevorderen van de veiligheid en het voorkomen van overlast.