De drassige kleigrond vereist schoeisel dat tegen een stootje kan. (tekst en foto: Annette van den Berg)
De drassige kleigrond vereist schoeisel dat tegen een stootje kan. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Scholieren vergroenen kale vlakte

Algemeen 719 keer gelezen

Waddinxveen – De hoek IJsermanweg/Poolster is een flink aantal bomen rijker. Leerlingen van de basisscholen Kleurrijk, Bethel, Rehoboth en Koning Willem Alexander plantten de bomen woensdagochtend 16 november tijdens de Nationale Boomfeestdag.

Het weer zat mee. In plaats van de voorspelde regen scheen de zon, maar de drassige kleigrond vereiste toch laarzen of schoenen die tegen een stootje kunnen. Niet alle kinderen hadden daar rekening mee gehouden.

Klimaat
Dat bomen belangrijk zijn, weten de leerlingen. Voor zuurstof, zeggen ze als eerste. Daarna volgt het nut voor vogels en insecten en opvallend genoeg klinkt het klimaat als laatste.

Goudiepen en zuileiken
De kale grasvlakte op de hoek tussen IJsermanweg en Poolster is vergroend met sierkersen, goudiepen, zuileiken en een aantal walnotenbomen en tamme kastanjes. Projectleider Groen Reinier Feenstra koos voor noten en kastanjes ‘omdat het leuk is om die te kunnen rapen en te eten’. Langs het water zetten de kinderen nog wat wilgentenen die uit kunnen groeien tot knotwilg.

Planten in het najaar
Voor corona werd de Nationale Boomfeestdag in maart gehouden. De afgelopen twee jaar verschoof de plantdag naar november. Een prima tijd om te planten, weet Feenstra. “De bomen komen in rust en hebben de hele winter om alvast te wortelen. In het voorjaar hoef je dan niet direct water te geven zodra het warm wordt.” Hij plant het liefst zoveel mogelijk in het najaar. “Maar je hebt het niet altijd in de hand wanneer je kunt planten. Het loopt zoals het loopt.”

Affiniteit met groen
Wethouder Albert Kerssies helpt de kinderen een handje. Hij vertelt dat hij ‘groen’ gestudeerd heeft. “En dan kun je zelfs wethouder worden.”

Zijn affiniteit met groen zorgt dat, naar zijn zeggen, de ambities in het coalitieakkoord in goede handen zijn. Daarin is opgenomen het aantal bomen te vergroten en te streven naar meer vierkante meters openbaar groen dan nu het geval is.