Titia de Zeeuw, Bert Kool en Sandra Plantenga zijn nog niet uitgestreden. (tekst en foto: Myriam Dijck)
Titia de Zeeuw, Bert Kool en Sandra Plantenga zijn nog niet uitgestreden. (tekst en foto: Myriam Dijck) Myriam Dijck

Bij de ene centrale gaat de stekker eruit, bij de andere erin?

Algemeen 890 keer gelezen

Waddinxveen/Den Haag - Van de drie geplande biomassacentrales (bmc’s) in Waddinxveen heeft opnieuw een ondernemer aangekondigd de stekker eruit te trekken. Vorige week week liet Wayland Energy weten geen partij meer te zijn in de rechtszaak tegen de bmc’s omdat het stopt met al zijn plannen.

Het nieuws werd door Waddinxveners Titia de Zeeuw, Bert Kool en Sandra Plantenga met vreugde ontvangen; zij strijden al jaren tegen de komst van de centrales. Maar toen het trio in de rechtbank zat afgelopen vrijdag 21 oktober, bleek Beijerinck BV juist hernieuwde interesse te hebben.

Een aantal jaar geleden ontwikkelden drie bedrijven: Wayland Energy, Beijerinck en Wagro plannen om op korte afstand van elkaar, elk een bmc te bouwen. De drie centrales, van elk 14,7 megawatt, zouden houtsnippers verbranden om kassen mee te verwarmen. Pas vanaf 15 megawatt hoeft een bedrijf de milieueffecten in beeld te brengen via een milieu-effectenrapportage (MER).

Lokale bewoners waren woedend. Vanwege de vrees voor luchtvervuiling en overlast stapten Titia de Zeeuw (namens Wijkplatform Zuidplas-Triangel) samen met Bert Kool en Sandra Plantenga naar de rechter. Voorafgaand aan dat proces vroeg de rechtbank om aanvullende informatie; daarvoor werd vrijdag 21 oktober een regiezitting gehouden.

Wayland bevestigde voor die zitting aan Hart van Holland dat het geen bmc meer gaat bouwen. Daarnaast zou het bedrijf een warmtenet aanleggen tussen de centrales en de kassen. “Daar ziet Wayland ook vanaf”, zegt De Zeeuw. “Tijdens de regiezitting zaten we echter niet alleen tegenover Wagro, als enige overgebleven partij, maar ook tegenover Beijerinck.” In november vorig jaar kondigde eigenaar Wim Lexmond nog aan dat ‘de stekker eruit was’ wat betreft de Beijerinck-bmc. Nu pleitten Lexmond en zijn advocaat toch weer voor een bmc.

“Hoe hij denkt het voor elkaar te krijgen is ons een raadsel, zijn subsidietoekenning is verlopen, hij heeft geen natuurvergunning en zonder warmtenet mag de centrale niet in bedrijf gaan”, zei Kool na afloop.

De rechtszaak staat gepland voor 8 februari.