Het provinciehuis.
Het provinciehuis.

Zuid-Holland gaat eigen onderzoek doen naar koloniaal- en slavernijverleden

Algemeen 388 keer gelezen

Regio - Op aandringen van D66 en PvdA gaat de provincie Zuid-Holland onderzoek doen naar de rol die ze gespeeld heeft in het koloniaal- en slavernijverleden. “Zuid-Holland is geen rechtsopvolger van de toenmalige provincie Holland, maar dat wil niet zeggen dat de gevolgen van dit verleden niet zichtbaar zijn in onze provincie”, schrijven de partijen in een gezamenlijke brief.

Verwezen wordt onder andere naar de prominente gebouwen die in de provincie staan. “Maar belangrijker nog is het menselijke aspect en de gevolgen die dit verleden heeft.”
Vinesh Lalta van D66: “Onze inwoners zien, lezen en horen een éénzijdig verhaal van de geschiedenis. Het is belangrijk dat er erkenning komt voor dat gedeelde verleden. Onderzoek is noodzakelijk om oplossingen voor de kansenongelijkheid van dit moment te vinden.”

Er loopt op dit moment nog een landelijk onderzoek naar het slavernijverleden, maar Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) wil nu toch al starten met een provinciaal onderzoek. “Onze geschiedenis kent vele mooie hoofdstukken waar we trots op zijn, maar helaas ook een aantal duistere waar we minder trots op zijn. En ook die geschiedenis delen we met elkaar.”

De provincie streeft ernaar om voor 1 juli 2023, de dag van Keti Koti, de uitkomsten van het onderzoek te delen. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee slaven vastgezet werden.