Gemeente wil niet meewerken aan komst nieuwe basisschool.
Gemeente wil niet meewerken aan komst nieuwe basisschool.

Gemeente houdt deur dicht voor nieuwkomer in basissonderwijs

Algemeen 782 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeente wil absoluut niet meewerken aan de komst van een montessorischool in Waddinxveen. Het college verzoekt de Minister van Onderwijs dan ook om het verzoek van het schoolbestuur niet in te willigen. 

In Waddinxveen, met name in nieuwbouwwijk de Triangel, is ruimtegebrek een groot probleem door de enorme groei van leerlingen. Het relatief nieuwe scholencomplex aan de Parklaan waarin twee scholen zitten (Dick Bruna en TOV) en kinderopvang (Quadrant) staat er nog niet zo lang en groeit nu al aan alle kanten uit zijn jasje. Een tijdelijk noodgebouw moet nu even uitkomst bieden en naar een meer permanente oplossing wordt naarstig gezocht. Wellicht genoeg reden om een nieuwe basisschool in Waddinxveen juist te omarmen? Treehouse Montessori Waddinxveen heeft zich aangemeld als liefhebber en wil met de school starten in augustus 2024. Volgens de gemeente had het schoolbestuur in de aanloop van de plannen echter eerst met de andere schoolbesturen en de gemeente moeten gaan praten. Dat is niet gebeurd. Bovendien heeft het schoolbestuur ‘onjuiste of misleidende informatie’ verstrekt aan toekomstige gebruikers van de school, meent de gemeente. Zo wil het schoolbestuur zich graag vestigen in de Triangel. Maar volgens de gemeente Waddinxveen is dit ‘onmogelijk’ door gebrek aan ruimte en ‘onwenselijk’. Er lopen al afspraken met de huidige scholen in de Triangel. De gemeente haalt ook het debacle van De Nieuwe School aan dat na twee jaar moest stoppen omdat de stichtingsnorm niet werd gehaald. Ook in Gouda zou een montessorischool een paar jaar geleden nog zijn opgeheven door gebrek aan voldoende leerlingen.
En ook het argument dat er met de komst van een nieuwe school ook weer extra buitenschoolse opvang is in Waddinxveen, wijst de gemeente van de hand. In haar zienswijze schrijft de gemeente: ‘De opvang van 0-12 jarigen is een belangrijk uitgangspunt van Treehouse Montessori Waddinxveen. In Park Triangel zal dit ruimtelijk sowieso niet mogelijk zijn. Ook buiten deze wijk zal er niet altijd ruimte zijn om basisonderwijs en kinderopvang te combineren.’