Irene van der Reijken voor de start van 2021 uitgedost met paraplu en al.
Irene van der Reijken voor de start van 2021 uitgedost met paraplu en al. Erik van Leeuwen

Olympiër Irene van der Reijken: gezicht van Langs de Gouweloop

Algemeen 727 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – De Langs de Gouweloop is komende zondag toe aan zijn 53ste uitgave. Voor de tweede keer is Irene van der Reijken, vorig jaar nog deelneemster aan de Olympische Spelen, de vrouw van het startschot. “Hopelijk dit keer zonder paraplu.”

Door Erik van Leeuwen

De Langs de Gouweloop staat dit keer ook in het teken van de Week tegen Eenzaamheid. Daarom ook is de rol van de Waddinxveense Van der Reijken wat uitgebreid. Wie door Waddinxveen rijdt, fietst of wandelt heeft goede kans een billboard tegen te komen met een foto van de steeple chase-atlete.
“Ik vind het een voorrecht om mee te doen aan de campagne”, zegt het oud-lid van SC Antilope. “Eenzaamheid is een serieus probleem. Het is mooi dat de Langs de Gouweloop er op deze manier aandacht aan schenkt.”
Zelf heeft ze een moeilijk jaar achter de rug. Van hardlopen kwam na de Spelen weinig terecht door een blessure. Toen ze vorig jaar in de stromende regen de deelnemers van de Langs de Gouweloop wegschoot, dacht ze dat hielspoor de boosdoener van haar beperking was. “Intussen is duidelijk geworden dat het een blessure aan mijn peesplaat is”, vertelt ze. “De klachten die daarbij horen zijn vergelijkbaar met die van hielspoor, dus was het niet vreemd dat er werd gedacht aan hielspoor.”
Het is een blessure die tijd nodig heeft om te genezen, weet ze. “Ik ben onlangs weer voorzichtig begonnen met lopen. Voorzichtig, met de eerste keer vijf keer één minuut. Het is een lange weg, maar wel een beginnetje. Dus ik ben hoopvol.”
Lopen ging dus niet, maar Van der Reijken probeerde wel op een andere manier te trainen. “Ik ben krachttraining blijven doen op de club, Rotterdam Atletiek. Daardoor bleef ik in contact met de andere atleten. Uiteraard is mijn doel om weer helemaal terug te komen. Op deze manier stoppen wil ik niet.”
Mede door haar blessure doet ze ook niet aan carrièreplanning. De volgende Olympische Spelen zijn in 2024 in Parijs. “Dat is op dit moment voor mij ver weg.”