De noodopvang in de tennishal is zo goed als klaar. Links projectleider Martijn Kortleven en Ralph Belksma van de Veiligheidsregio. (foto: Nicole Lamers)
De noodopvang in de tennishal is zo goed als klaar. Links projectleider Martijn Kortleven en Ralph Belksma van de Veiligheidsregio. (foto: Nicole Lamers)

Onderdak vluchtelingen klaar

Algemeen 1.092 keer gelezen

Waddinxveen - De eerste groep vluchtelingen (nareizigers) worden woensdag 28 september in de tennishal op sportpark De Sniep verwacht. Het is een groep van 50 personen die hiervoor in Zevenhoven verbleef. Donderdag 29 september komt er een groep uit Alphen en weer een dag later een groep uit Moordrecht. In totaal gaat het om maximaal 150 mensen die tot eind december en mogelijk tot maart in de noodopvang in Waddinxveen verblijven. 

“De aantallen zullen steeds wisselen”, zegt Martijn Kortleven. Hij is door de Veiligheidsregio ingehuurd als projectmanager vluchtelingenopvang Waddinxveen. “Sommige gezinnen krijgen een huis toegewezen en zijn zo weg. Het gaat immers om mensen die al zijn toegelaten, maar alleen nog op een huis wachten. Iedereen weet hoe moeilijk dat nu is.”

In de gemeenschappelijke ruimte wordt maandagmiddag nog volop geveegd en schoongemaakt. Kunstenaar Ruud Kooger is bezig met het verfraaien van de achterwand waar tevens ook twee ramen in zijn gezet. “Het was natuurlijk een hal waar geen daglicht te zien was”, aldus Kortleven. Aan de voorkant is een wand uitgebroken voor aansluiting van het sanitair. Ralph Friso Belksma, kwartiermaker bij de Veiligheidsregio, vertelt dat er 35 units in de tennishal zijn geplaatst met elk drie of vijf bedden. Alles ligt al klaar om de bedden op te maken. Verder is er een lamp met twee standen, een oplaadpunt voor de telefoon en zijn er kluisjes. “Gehorig is het zeker”, geeft Belksma toe. “Het is echt niet te vergelijken met een hotel. Maar het heet dan ook niet voor niets noodopvang.” Er zijn 8 douches en toiletten en als dat niet voldoende blijkt, kan er zo een sanitairblok bij worden geplaatst. Op de locatie zijn 24/7 beveiligers, schoonmakers en een locatiehoofd aanwezig. Voor omwonenden worden tussendoor twee inloopspreekuren gehouden en er is straks een telefoonnummer waarop altijd iemand bereikbaar is. Vrijwilligers zijn er voorlopig voldoende. 70 mensen hebben zich al aangemeld. In de hal zal voornamelijk in het Arabisch worden gecommuniceerd. Ook scholing voor kinderen wordt geregeld.