Brigitte Leferink. (archieffoto Hart van Holland)
Brigitte Leferink. (archieffoto Hart van Holland)

Raad wil weten wat gemeente Waddinxveen zelf doet qua energiebesparing

Algemeen 609 keer gelezen

Waddinxveen – De gemeente neemt zelf ook energiebesparende maatregelen. Zo wordt de confessionele straatverlichting sneller vervangen dan was gepland. Binnen vier jaar moet 75 procent van de verlichting LED zijn.

Dat zei wethouder Brigitte Leferink (CDA) op vragen vanuit de raad wat de gemeente zelf doet om energie te besparen. “De gemeente moet immers het goede voorbeeld geven”, zei raadslid Jaap Bardelmeijer namens Weerbaar Waddinxveen.

Volgens Leferink heeft de gemeente enkele maanden al geleden de thermostaat een paar graden lager gezet in het gemeentehuis. Daarnaast is volgens haar een groot deel van het gemeentelijk vastgoed al gasloos. “En we zullen doorgaan met het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.”

Peter Besuijen (CDA) opperde het idee om de openbare straatverlichting later aan te doen. “Of een lantaarnpaal om en om.” Dat zag het college niet zitten. “Vanwege de verkeersveiligheid en sociale veiligheid”, reageerde Leferink. “We hebben inmiddels al vierduizend van de zevenduizend lampen vervangen door energiezuinige lampen. We versnellen dat. In 2026 is het de bedoeling dat het al 75 procent is.”

Meerdere partijen in de raad vroegen ook aandacht voor de energiearmoede in Waddinxveen. Dat deed PCW en ook PvdA/GroenLinks die pleitte voor verruiming voor het toegankelijk maken van de eenmalige energietoeslag. 

Het college wil echter eerst alle maatregelen van het kabinet op een rijtje zetten voordat het een besluit neemt over extra lokale maatregelen. Leferink: “Het prijsplafond voor de energie is al een grote stap.” Martin Kraaijestein (PvdA/GroenLinks) waarschuwde dat de landelijke maatregelen mogelijk niet genoeg zijn. “Er zijn mensen die net buiten alle regelingen vallen. Ik maak mij zorgen over de lage middeninkomens. Die groep moeten we niet uit het oog verliezen.”

De VVD vroeg speciaal aandacht voor de ondernemers in Waddinxveen. “Ook bedrijven hebben enorm last van de hoge energierekeningen”, zei Pauline Schepers. Binnenkort staat er een halfjaarlijks onderhoud tussen de gemeente en ondernemersvereniging OPW op de rol. “Daar gaat dit ongetwijfeld aan bod komen”, aldus Leferink. Schepers gaf ook nog de suggestie mee om net als wat in andere gemeenten gebeurt bedrijven de deuren dicht te laten houden. “Letterlijk dan. En dat geldt dan vooral voor de detailhandel. In plaats van de deuren open, de deur dicht. Maar het moet wel goed gecommuniceerd worden met inwoners dat zaken gewoon open zijn.”