Omwonenden juichen woningbouw aan Esdoornlaan niet toe. (foto: ander bouwproject/tekst: Erik van Leeuwen)
Omwonenden juichen woningbouw aan Esdoornlaan niet toe. (foto: ander bouwproject/tekst: Erik van Leeuwen)

Fractie PvdA/GroenLinks verzet zich tegen plan De Rank

Algemeen 670 keer gelezen

Waddinxveen – PvdA/GroenLinks ziet het plan om aan de Esdoornlaan - op de plek waar jaren geleden een huishoudschool/schildersvakschool stond en die te boek staat als bestemmingsplan De Rank – 62 woningen te bouwen, niet zitten. 

Volgens commissielid Jitse Macdaniel is het plan te kolossaal en past het niet in het karakter van de bomenwijk. Het terrein ligt al bijna vijftien jaar braak. PvdA/GroenLinks schaarde zich in haar kritiek aan de zijde van twee insprekende omwonenden. Die vertelden de gemeenteraad dat er al grote knelpunten zijn in de wijk en de ontwikkeling van De Rank verergert volgens hen de problemen. Een omwonende sprak van inkijk en grote parkeerproblemen. Volgens de omwonenden verdwijnt ook een stuk grond en wordt hiermee ‘hun woongenot aangetast.’

“Een inbreilocatie als deze past hier niet”, zei Macdaniel. “Er komt veel minder groen dan wat het streven is van de gemeente in de groenstructuur. Gemiddeld 17,2 vierkante meter en niet 75 vierkante meter.” De andere fracties in de raad maakten andere afwegingen. Zij zeggen het belangrijk te vinden dat er woningen komen en zijn blij met de komst van twaalf starterswoningen. “Het is weliswaar een druppel op een gloeiende plaat, maar elke woning telt”, zei CDA-raadslid Frans Schwiebbe, die zich al jaren hard maakt voor meer betaalbare en sociale woningen in Waddinxveen.
Dat de wijk met de realisering van het plan groen kwijtraakt, betwijfelde hij. “In elk geval geen kwalitatief hoogwaardig groen. Het is een braakliggend terrein. Ja, er grazen wat schapen.” Het oorspronkelijke plan omvatte tachtig woningen. Dat aantal werd naar beneden aangepast, naar de wens van de bewoners in de wijk. Volgens het college is de extra parkeeroverlast beperkt. Weliswaar wordt niet voldaan aan de geldende parkeernorm, maar wordt dat gecompenseerd door een minder duur segment in het woonprogramma. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat de autodichtheid lager is. De gemeenteraad neemt deze week een besluit over het plan. PvdA/GroenLinks heeft een motie aangekondigd.