Jaren geleden werd dit tijdens de sportweek gedaan. (tekst: Erik van Leeuwen / foto: archief Hart van Holland)
Jaren geleden werd dit tijdens de sportweek gedaan. (tekst: Erik van Leeuwen / foto: archief Hart van Holland)

Inwoners moeten meer bewegen

Algemeen 458 keer gelezen

Waddinxveen – Een potje tafeltennis spelen op één van de negen tafeltennistafels in de buitenlucht en een wandeling over het Waddenpad. Het zijn twee van de zeventien beweegchallenges die in Waddinxveen inwoners aan het bewegen moeten krijgen.

Deze week is de nationale sportweek en ook Waddinxveen doet mee. Woensdag 21 september staat op het Gouweplein een groot beweegfestival op het programma van 14.00 tot 17.00 uur. Jong en oud worden uitgedaagd om tijdens een clinic te boksen tegen voormalig Nederlands kampioen boksen Roy Korving of een potje te dammen tegen grootmeester Erno Prosman.

“We hebben daarnaast nog allerlei spelletjes”, zegt Ellen de Roos. Als sportregisseur zet zij zich in om Waddinxveen meer aan het bewegen te krijgen. Dat is volgens haar nodig om een goede gezondheid te houden, zowel in fysiek als mentaal opzicht. “Ik hoef niemand te vertellen dat corona een enorme impact heeft gehad op ons leef- en beweegpatroon. Voor onze vitaliteit is het belangrijk dat we meer bewegen. Dat geldt voor jonge, maar ook voor oudere mensen.”

Vandaar dat in Waddinxveen een beweegchallenge is opgezet. “We hebben geprobeerd challenges op te nemen die toegankelijk zijn voor iedereen.
Eén is bijvoorbeeld een rondje fietsen, een ander jeu de boulen. We hebben ook een uitdaging waarbij het trimparcours achter dansschool Da Danza wordt gebruikt. Lekker balanceren, hangen, rennen en zwaaien. We richten ons bij de beweegchallenge op alle doelgroepen. Daarbij maken we gebruik van bestaande inrichting in de buitenruimte. Zo willen we inwoners erop wijzen dat ook dicht bij huis bewogen kan worden.”

De beweegchallenge is een initiatief van het sportplatform Waddinxveen samen met partners van het lokale Sportakkoord, dat drie jaar geleden door een groot aantal partijen werd ondertekend. Doel van het akkoord is dat door meer samenwerking het sportaanbod voor alle doelgroepen wordt vergroot.

“Bij ASW zijn we voor de zomervakantie begonnen met Walking-talking football”, vertelt De Roos. “Walking Football, wandelvoetbal, is een opkomend fenomeen in het voetbal en wordt gespeeld door 55-plussers. Ook als iemand door wat voor reden dan ook niet meer kan meedoen, staat de deur bij ASW open. Talking is minstens zo belangrijk als Walking. 

Het Sportakkoord beoogt ook andere doelen, één daarvan is de strijd tegen eenzaamheid. Eind deze maand is de Week van de Eenzaamheid.”