De cv-installaties van sportpark ’t Suyt moeten op termijn vervangen worden.(tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De cv-installaties van sportpark ’t Suyt moeten op termijn vervangen worden.(tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Be Fair stevent af op financiële strop

Sport 1.272 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – De energiecrisis met peperdure elektriciteits- en gasprijzen gaat niet aan de deur van de Waddinxveense sportclubs voorbij. Voetbalvereniging Be Fair, in bezit van een variabel energiecontract, stevent af op een financiële strop. “Het is een drama.”

Gert Konijn is al jaren belast met de accommodatie en duurzaamheid van het gebouw en het complex aan de Toernooiweg. Met zonnepanelen op dak en op alle velden LED-verlichting dacht dat hij het voor Be Fair aardig op orde had. Omdat regeren ook vooruitzien is, was Konijn al bezig met de toekomst. De cv-installaties van sportpark ’t Suyt moeten op termijn vervangen worden en Konijn oriënteerde zich al op een warmtepomp.
De hoge energieprijzen zijn volgens Konijn een ramp voor zijn club. Be Fair verbruikt jaarlijks zo’n 11.000 à 12.000 kubieke meter gas. Met de ‘normale’ gasprijzen was de club omgerekend ongeveer 10.000 euro kwijt. “Ik vrees dat we met de huidige prijzen naar 30.000 euro gaan. Daarnaast moeten we ook rekening houden met extra uitgaven voor elektriciteit. We wekken zelf zonne-energie op, maar dat is niet genoeg. Aangezien ook de elektriciteitsprijzen zijn gestegen, zullen we ook daar een paar duizend euro extra kwijt zijn.”
Het zijn bedragen die Be Fair in de huidige begroting niet kan dragen. “Voor zo ver ik weet hebben we als club geen liggende gelden. We hebben wel wat achter de hand, maar dat is meer voor een kapotte koelkast.” Be Fair zal andere maatregelen moeten verzinnen. Energie besparen is een mogelijkheid. “Niet of minder douchen is een optie. De verwarming lager zetten of helemaal uit, lijkt mij geen optie. We hebben hier overdag Souburgh over de vloer. Die gaan dan oproer kraaien.”
Een ander knop om aan te draaien is de contributie. “We hebben duizend leden, maal twintig euro is twintigduizend euro. Dat is een fiks bedrag, zeker in een tijd dat er nog een andere crisis dreigt waarbij mensen minder te besteden hebben. Ik ga er niet over, dat is aan het bestuur.”

ASW
Vergelijken met Be Fair zit ASW er op sportpark De Sniep warmpjes bij. “We hebben gelukkig een contract tot 2024. Toen ik dat hoorde van de penningmeester was ik heel opgelucht”, reageert voorzitter Gé Smakman. “De coronacrisis heeft al een gat geslagen in onze reserves, we zitten niet te wachten op nieuwe financiële tegenvallers.” Er is volgens Smakman meer goed nieuws op komst voor zijn club, want de stichting die het sportpark beheert is in gesprek over een warmtepompinstallatie die in de toekomst de te bouwen nieuwe sporthal én het clubgebouw van ASW moet verwarmen.

Korbis

Voor korfbalvereniging Korbis zijn de (financiële) gevolgen beperkt, zegt voorzitter Peter Sliedrecht. “Ondanks dat we een verouderd clubgebouw hebben. We maken alleen in de zomermaanden gebruik van ons complex, daarna verhuizen we naar binnen.” Korbis kijkt al hoe het complex te verduurzamen is. “Daarvoor hebben we de zekerheid van de gemeente nodig, want een grote investering doe je als club alleen als je blijft op de plek.”