Locatie Kerkweg-Oost 222. (tekst en (archief-)foto's: Nicole Lamers)
Locatie Kerkweg-Oost 222. (tekst en (archief-)foto's: Nicole Lamers)

Sleutelkwartier ‘hot and happening’ of saai? Zeg het maar ... (deel 2)

Algemeen

Waddinxveen - Het gebied tussen de hefbrug en het station in Waddinxveen is een paar jaar geleden door de gemeente omgedoopt tot het Sleutelkwartier. In het voormalige bankgebouw bij de rotonde kwam een zogenoemd SK-lab waar ideeën konden worden gespuid door eenieder met of zonder geld. De gemeente wilde er een hip gebied van maken; het moest ‘hot and happening’ zijn. Met het verstrijken van enkele jaren worden hier vraagtekens bij gezet; menigeen gaat het niet vlot genoeg of noemt het gebied ronduit saai. Alle projecten op een rij en de status ervan.

Aan Kerkweg-Oost nummer 226 is voormalig hotel-restaurant De Unie gelegen. Het pand is een icoon in Waddinxveen, veel inwoners hebben hier hun bruiloft gevierd of met elkaar gegeten. Inmiddels is het pand in handen van de gemeente en wordt het aangepast als onderkomen voor Oekraïners. Wat er met het voormalige hotel moet gaan gebeuren, na dienst te hebben gedaan als opvanglocatie, is nog niet bekend. Status: op de site van de gemeente is die blijven steken bij planvorming. 

Een paar meter verderop, op de hoek, wordt gebouwd aan vier halfvrijstaande villa’s. De fundering ligt er al. Status: omgevingsvergunning is verleend en de bouw is inmiddels begonnen. 

Schuin daartegenover, naast het huidige gemeentehuis, is de plek van het voormalige postkantoor. Nu is het een braakliggend terrein. Het voormalige postkantoor in een villa uit 1914 ging in november 2016 in vlammen op. Sloop was onvermijdelijk. Wel is door de gemeenteraad afgesproken dat de historische gevel van het oude postkantoor terugkomt bij nieuwbouw. Gepland zijn 24 zorgappartementen. De ontwikkelaar is inmiddels in zee gegaan met twee nieuwe partijen (Sonneborgh Ontwikkeling en Aedifica) nadat ouderinitiatief ATOS en zorgorganisatie ASVZ afscheid namen van elkaar en van het bouwplan. Status: planontwikkeling en voorbereidingen treffen voor aanvraag omgevingsvergunning. 

Autobedrijf Boonstoppel aan de Oranjelaan bestaat al sinds 1951 en is fors gegroeid. Het telt diverse vestigingen. De gemeente heeft bij de start van het Sleutelkwartier laten weten in gesprek te willen gaan over de toekomst van het bedrijf in het centrum van Waddinxveen. Uit navraag blijkt dat dit inmiddels is gebeurd en dat er is gesproken over herontwikkeling van de locatie naar woningbouw. Status: nog geen concrete plannen. Volgens een woordvoerder van de gemeente vinden er op dit moment geen gesprekken plaats. “In de toekomst kan dit mogelijk op de agenda komen.”

Schuin tegenover Boonstoppel, achter het SK-lab, ligt de Passage. Dit was vroeger hét centrum van Waddinxveen. Na ontwikkeling van ‘t Gouweplein zijn de bijzondere  winkelpanden met puntdaken aan de Passage gesloopt. Op drie braakliggende terreinen in het gebied zijn diverse soorten nieuwbouwwoningen bedacht die eerder werden omschreven als lofts, atelierwoningen, maisonnettes en vrijstaande woningen, die al dan niet met gezamenlijke dakakkers en gezamenlijke kookstudio’s een jong en hip publiek moeten trekken. Over ‘hot and happening’ gesproken: een vervolg op Sleutelpop (een festival dat in 2019 georganiseerd werd door de Popschool in Waddinxveen en Studio Raiko) zou hier niet misstaan. Ook is door de raad in de afgelopen maanden flink gediscussieerd over de hoogte van een woontoren (34 meter) in dit gebied en is in juni van dit jaar uiteindelijk ingestemd met 11 lagen. Status: aan het nieuwe college de schone taak om de gepresenteerde plannen verder uit te werken en het opstellen van een bestemmingsplan voor alle nieuwe locaties. 

Het zogenoemde ambitiedocument van de nieuwe Passage is op de gemeentelijke website te bekijken wanneer men via Google zoekt op sleutelkwartier en dan klikken op locatie: Passage.  

Tegenover het station ligt het oude postsorteercentrum van Post NL, aan Stationsstraat 5. Bedacht is om op deze plek 12 jongerenstudio’s en 22 seniorenappartementen neer te zetten én een horecagelegenheid op de hoek. Het postsorteercentrum zou hiervoor worden gesloopt. Vink Ontwikkeling heeft met de gemeente een overeenkomst opgesteld voor de uitwerking van het plan. Status: dit moet uiteindelijk gaan leiden tot een bestemmingsplan.

Er is inmiddels een nieuw college aangetreden dat zich ongetwijfeld ook mag/moet bemoeien met de communicatie rondom het Sleutelkwartier. Misschien is het tijd voor een nieuwe slogan die de lading beter dekt. Leuke prijsvraag?

Alle bovengenoemde locaties staan vermeld op www.sleutelkwartier.nl

De Passage.
Het braakliggende terrein waar ooit postzegels werden verkocht.
Voormalig hotel De Unie in de steigers.