Inspectie door dijkwachten en inspecteur 't Hart. (tekst en foto: Matti van Veelen)
Inspectie door dijkwachten en inspecteur 't Hart. (tekst en foto: Matti van Veelen)

Met prikstokken op scheurenjacht

Algemeen 250 keer gelezen

Zevenhuizen/regio - Door de aanhoudende droogte is het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard extra alert op het ontstaan van schade aan de dijken. Van 27 tot en met 31 juli gingen 130 vrijwillige dijkwachten op pad om de dijken in deze regio te controleren. Een redelijk unieke maatregel voor het waterschap. 

De dijkwachten zijn getraind om (beginnende) schade te herkennen. In tweetallen gingen ze op pad en kregen een bepaald stuk dijk toegewezen om te controleren. Hart van Holland liep mee met dijkwacht Anton Eikelenboom en inspecteur Justin ‘t Hart tijdens controle van de Rottekade, vanaf de Jachthaven Rottemeren tot aan de Pekhuisbrugbrug in Zevenhuizen. “Ik loop graag buiten”, vertelt Zevenhuizenaar Eikelenboom. “Daarom heb ik mij 10 jaar geleden aangemeld als dijkwacht. Het is de derde keer in al die jaren dat ik de dijk moet inspecteren. Tijdens de vorige controle, in de droge zomer van 2020, was er niets aan de hand.”
Inspecteur ‘t Hart studeerde watermanagement in Zeeland. “Ik vind klimaatverandering interessant en wil graag mijn steentje bijdragen aan een veilige leefomgeving in de polder. Noodgedwongen zijn we in Nederland al honderden jaren bezig met waterkeringen en daar hebben we een enorme expertise in ontwikkeld.” Tijdens de inspectie wordt gelet op scheuren en andere afwijkingen. “Dit is een veenkade en die hebben de neiging om in te klinken. Ze zijn gevoeliger voor droogte dan bijvoorbeeld rivierdijken,” legt ‘t Hart uit. Beide heren lopen al prikkend met stokken langs de dijk en stuiten op molshopen en gaten van woelmuizen. Deze gaten, die uiteindelijk een scheur kunnen veroorzaken, worden opgemeten en via een aparte app gemeld. Op 1 augustus, als alle dijkwachten hun route hebben gelopen, worden de waarnemingen op basis van ernst gewogen. Bij een ernstige afwijking wordt op de dag zelf uiteraard al maatregelen genomen. Als er een grote kale plek wordt ontdekt, wordt gras gezaaid. Een goede grasmat is belangrijk om als dijk bestand te zijn tegen hoog water. Dan prikken de heren opeens in een scheur van 10 centimeter diep over een lengte van 400 centimeter in het binnentalud. “Niet heel ernstig, want er zijn geen dwarsscheuren, maar wel iets om in de gaten te houden. Dus..meten, foto maken en de locatie doorgeven via de app.”