Frank Mourits van de recherche waarschuwt voor internetoplichting. (tekst en foto: Nicole Lamers)
Frank Mourits van de recherche waarschuwt voor internetoplichting. (tekst en foto: Nicole Lamers)

Internetoplichting fors gestegen in Waddinxveen en Zuidplas

Algemeen

Waddinxveen - Relatief wordt er minder ingebroken in huizen door betere sloten en deurbelcamera’s, daarentegen neemt internetoplichting in deze contreien een enorme vlucht; dat is de trend die opgemerkt wordt door de politie. Volgens Frank Mourits en Jeanette Leeflang van het politieteam Waddinxveen/Zuidplas was het in twee maanden tijd 30 keer raak en dat is geen uitzondering. 

Elke politie-eenheid heeft tegenwoordig een eigen cybercrimeteam. En dat is niet voor niets. Mourits: “Een slachtoffer in Maastricht kan gebeld worden door iemand uit Groningen. Internetoplichting is veel minder woonplaatsgebonden en daarom worden verschillende fraudevormen landelijk tegen het licht gehouden en heeft iedere eenheid zo zijn specialisme.” Ook op digitaal gebied zijn criminele trends waarneembaar. Ontvingen veel mensen maandenlang een Whatsappje met de vraag: ‘Mam, mijn telefoon is kapot, maar wil jij even deze rekening voor mij betalen want die moet vandaag de deur nog uit?’ Op dit moment zijn het vooral mensen die zich voordoen als bankmedewerkers en die geld proberen af te troggelen op een hele geraffineerde manier. Leeflang legt uit: “Er zijn twee manieren op dit moment erg populair. Iemand wordt gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die keurig Nederlands praat. Hij/zij vraagt of het klopt dat er een fors bedrag klaar staat om overgemaakt te worden naar bijvoorbeeld Bulgarije. Wie nee zegt, krijgt hulp aangeboden van de bankmedewerker die vraagt om even een app te installeren zodat hij de besturing van de computer even kan overnemen om alles in orde te maken. Het wordt heel geloofwaardig gebracht. “ Een andere manier is dat er zo op mensen wordt ingepraat dat ze de pincode weten te ontfutselen. Gezegd wordt dat de pinpas wordt opgehaald via een speciale koerier en dat de pas alleen mag worden meegegeven als diegene een speciale code noemt. Mourits: “Je zou denken: iedereen weet dat je nooit je pinpas moet afgeven of je pincode moet noemen, maar er wordt zo ingespeeld op ‘snel handelen’ en dus paniek en angst gezaaid dat sommigen daar toch intrappen. Niets om je voor te schamen, het gebeurt vaker dan je denkt.”

Wat te doen tegen cybercrime?
De politie adviseert nooit zomaar een app te downloaden op aanraden van een (zogenoemde) bankmedewerker en ook nooit een pincode door te geven.  Ook een pinpas op laten halen, zal een bank nooit doen.

Voor wie er toch in mee is gegaan: bel de politie voordat de pas is opgehaald. “We hebben laatst ook op die manier iemand kunnen oppakken”, zegt Mourits. “Voor de rest is dat heel moeilijk, er wordt vaak met een pre-paid nummer gebeld die niet op naam staat. Het geld wordt doorgesluisd naar een rekeningnummer en vervolgens verdwijnt het naar weer andere rekeningen.” Heel soms wil de politie het geluk hebben dat ‘het snoetje van de boef’ op de camera staat waar gepind is, maar de meeste oplichters zijn crimineel actief in een buurgemeente en niet in de eigen woonplaats. Daar zijn ze makkelijk te herkennen.” 

Dat het vooral ouderen zijn die door oplichters gebeld worden, is een feit. Leeflang: “Veelal mensen boven de 65. Vroeg gepensioneerden waar wat te halen valt en ouderen die vooral bewerkt worden door paniek te zaaien. Er moet snel ingegrepen worden, want anders.... Sommige slachtoffers zeggen nog wel het telefoonnummer van de bank te hebben gecheckt, maar zelfs dat is niet betrouwbaar. Iemand kan met jouw nummer in het scherm zo een ander bellen. Ze zijn zo gehaaid.”