Agnes Vervaet wordt mee op stap genomen door Stichting Ambulance Wens. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Agnes Vervaet wordt mee op stap genomen door Stichting Ambulance Wens. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Nog één keer naar familie in België om afscheid te nemen

Algemeen

Waddinxveen – De zon scheen volop, er waren bloemen en er klonk vrolijk geklets. Het had zaterdag 23 juli veel weg van een gezellig uitje met twee vriendinnen, maar voor Agnes Vervaet (72) uit Waddinxveen was het wel de allerlaatste keer dat ze haar Belgische familie zou zien. Iets dat alleen mogelijk was met hulp van Stichting Ambulance Wens.

“Enerverend en emotioneel, maar ontzettend leuk”, omschreef Vervaet het uitstapje. Ze is de Stichting Ambulance Wens heel dankbaar dat ze toch nog een keer bij haar nicht op bezoek kon. Ze vindt de stichting zo’n mooi initiatief, dat ze graag wil helpen om er meer publiciteit aan te geven, maar ze zit niet te wachten op nieuwsgierige vragen over haar eigen (terminale) situatie. “Ik schiet er niets mee op om zielig te doen. Gelukkig kom ik uit een familie van sterke vrouwen. Ik heb het geaccepteerd. Tegenwoordig ben ik vooral mensen aan het troosten.”
Erna Sibbald van uitvaartbedrijf De Blauwe Vlinder helpt Vervaet bij de voorbereidingen van haar begrafenis. Tijdens hun gesprekken kwam een aantal keer ter sprake hoe mooi het zou zijn om nog één keer naar België te gaan. Sibbald had twee keer eerder met de Stichting Ambulance Wens te maken om het vervoer mogelijk te maken van mensen naar de uitvaart van hun partner. Uiteindelijk liet Vervaet zich overhalen om er ook gebruik van te maken. “Binnen een half uur was het geregeld”, aldus Sibbald.
Vervaet is geboren en getogen in het Belgische Wetteren en heeft een sterke band met die omgeving en met haar familie daar, vooral met haar nicht van 82 jaar. Dankzij Stichting Ambulance Wens kon Vervaet nog een keer naar België om herinneringen op te halen en haar nicht te bezoeken. “Ze was meteen in tranen. Ze was zo bang dat ze me niet meer zou zien.”
Bij Stichting Ambulance Wens werken medisch deskundige vrijwilligers. Twee van hen stonden zaterdag klaar voor Vervaet. Ze haalden haar en een vriendin op om tien uur, reden naar Hazeldonk voor een kop koffie, naar Brasschaat voor een bezoek aan de kasteeltuinen (hier zijn vroeger ook haar trouwfoto’ gemaakt) en vervolgens naar Kapellen voor het familiebezoek.