Nathalie Merfort (vooraan) hier met Ingrid Ranftl van stichting Vonk op de foto. (foto: archief Hart van Holland)
Nathalie Merfort (vooraan) hier met Ingrid Ranftl van stichting Vonk op de foto. (foto: archief Hart van Holland)

Genomineerden voor Cultuurprijs van dit jaar bekend

Algemeen 354 keer gelezen

Waddinxveen - De genomineerden voor de Cultuurprijs 2022 zijn bekend. Het gaat om Nathalie Merfort (singer-songwriter), Roeland van Schie (graffiti-artist), Stichting WadCultureel en Taal Leeft (een taal- en inburgeringsschool voor Gouda en de regio).

Er zijn in totaal zes aanmeldingen binnengekomen, waarvan een paar op dezelfde kandidaat. Alle vier de aangemelde kandidaten zijn dit jaar genomineerd. De jury kiest de winnaar uit de genomineerden. Deze winnaar wordt bekendgemaakt tijdens WadCultureel op 9 september en gaat naar huis met een kunstwerk en een geldbedrag.

De jury vindt dat alle vier de genomineerden een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Waddinxveense culturele leven. Naast de Cultuurprijs wordt ook een aanmoedigingsprijs gegeven. Wethouder Brigitte Leferink reikt beide prijzen uit tijdens WadCultureel op vrijdag 9 september om 16.00 uur in Cultuurhuys De Kroon. 

De jury bestaat uit: Evalien de Haan-Zijlstra (stadsgids Gouda), Sandra Orré (namens de sectie Kunst en Cultuur van het Coenecoop College), Erik Kooijman (initiatiefnemer Popschool Waddinxveen), Maja Röder (voorzitter jury, lid Waddinxveense Kunstkring), Sjaak Noteboom (namens fotografie, fotograaf) en Ruud Kooger (grafisch kunstenaar). 

Vorig jaar ontving Dick-Jan Thuis de Cultuurprijs 2021. Al sinds 2013 werkt hij aan zijn Facebookpagina ‘Waddinxveen Parel aan de Gouwe’ waarop hij dagelijks beeldmateriaal van het Waddinxveen van vroeger plaatst. De aanmoedigingsprijs ging toen naar dichter Kamal Akawi. In het jaar 2020 ging de Cultuurprijs naar fotograaf Ton Bennemeer.

WadCultureel bestaat dit jaar 10 jaar en is uitgegroeid tot een populair evenement. Dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: burgemeester Nieuwenhuis poseert voor een aantal amateurschilders. Schilders kunnen dan schetsen maken of foto’s nemen en aan de hand daarvan hun schilderij maken. Aan het eind van de dag vindt de beoordeling plaats.