Het centrale gebouw van Sleutelkwartier waar originele ideeën konden worden ingediend. (foto: archief HvH)
Het centrale gebouw van Sleutelkwartier waar originele ideeën konden worden ingediend. (foto: archief HvH)

‘Sleutelkwartier is vooral doods’

Algemeen

Waddinxveen – Een deel van de gemeenteraad vindt dat het college werk moet maken van de ‘beloofde’ levendigheid in het Sleutelkwartier. Van een levendig gebied is tot op heden niets te zien. “Het is nu vooral doods.”

Door Erik van Leeuwen

Meerdere partijen dringen al enige tijd aan om meer actie te ontwikkelen in het Sleutelkwartier. Volgens WeWa, PvdA/GroenLinks en D66 was het - bij de ontwikkeling van het gebied tussen brug en station - een voorwaarde om tot meer levendigheid te komen. De gemeente nam een bureau in de arm dat een marketingcampagne lanceerde waarbij het Sleutelkwartier als hip en stoer werd neergezet. Daarmee zouden ook hippe en speciale mensen naar het gebied gelokt moeten worden.

De drie partijen zien wel verandering in de omgeving, maar dat is alleen op het gebied van ruimtelijke ordening. “Er is ons bij de start van het Sleutelkwartier beloofd dat het een levendige omgeving zou worden. We hebben nog een speciale avond gehad waarbij allerlei voorbeelden zijn getoond”, zei WeWa-fractievoorzitter Sylvia Vink. “We zien er bijster weinig van terug.”

“Het is nu vooral doods”, haakte D66-fractievoorzitter Juliette Brandenburg hierop in. Nikki ten Zijthoff, raadslid namens PvdA/GroenLinks, ging in op het evenement Sleutelpop, dat dit jaar (na de laatste keer in 2019) graag een nieuwe editie wilde organiseren bij de oude Passage. De burgemeester besloot echter geen vergunning af te geven omdat er klachten waren binnengekomen van overlast. “In het burgemeester Warnaarplantsoen mocht Sleutelpop ook niet worden georganiseerd. Op het evenemententerrein mocht het wel, maar dat is helemaal kaal, er is zelfs geen water en elektriciteit. Zo gaat er in Waddinxveen nooit wat reuring komen.” Hans van Mourik (PCW) wilde van de drie partijen weten wat zij verstaan onder levendigheid. “Betekent dat dat mensen helemaal los mogen gaan?” Vink reageerde: “Het zou een bijzonder gebied gaan worden, waardoor we als Waddinxveen nóg aantrekkelijker zouden worden. Het moest hippe en jonge mensen aantrekken. Maar alle suggesties die wij doen over locaties voor kleine terrasjes of het uitvoeren van kleine ambachten worden van tafel geveegd.” Frans Schwiebbe (CDA) reageerde hierop cynisch: “Met appartementen van vier ton krijg je vooral het type mens dat geld heeft. Dat wordt een goed gevulde en lekkere buurtbarbecue.” De kersverse wethouder Femke Vleij stelde voor om een stappenplan te maken voor het gebied en dat voor te leggen aan de gemeenteraad. Zij zei ook dat er op dit moment wordt nagedacht over een nieuwe marketingcampagne.”