Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het nieuwe college met Albert Kerssies (links), Brigitte Leferink en Femke Vleij naast burgemeester Nieuwenhuis.
Het nieuwe college met Albert Kerssies (links), Brigitte Leferink en Femke Vleij naast burgemeester Nieuwenhuis.

Het ene college gaat, het andere team van wethouders komt

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Waddinxveen heeft een nieuw college en dat kreeg woensdag 22 juni in fysieke vorm gestalte. Martijn Kortleven (PCW) en Kirsten Schippers (WeWa) moesten plaatsmaken voor Femke Vleij (VVD) en Albert Kerssies (PCW).

Brigitte Leferink mocht blijven zitten waar ze zat, de CDA-politicus was het afgelopen anderhalf jaar al wethouder en blijft dat ook in het nieuwe college. Voor Leferink, die politiek zeer ervaren is, blijft veelal bij het oude. Haar portefeuille met daarin sport, onderwijs en duurzaamheid, is hetzelfde als in het ‘oude’ college. “Het is een pakket wat het CDA en Brigitte perfect past”, zei CDA-fractievoorzitter Bastienne Prins bij het ‘voorstellen’ van de wethouder aan de raad. Leferink werd woensdag voor de derde keer geïnstalleerd als wethouder. “Toch was het dit keer anders”, zei ze. “Bij de vorige twee keer kwam ik tussentijds en stapte ik in een programma dat al vast stond. Nu mag ik met de andere wethouders werken aan een nieuw collegeprogramma. Een mooie uitdaging.”
De naam van Femke Vleij werd anderhalf jaar geleden al genoemd toen na de wethouderscrisis de VVD in beeld kwam om met PCW, CDA en WeWa verder te regeren. Omdat de VVD echter afhaakte als coalitiepartner, bleef Vleij (33) nog even raadslid. Bij de VVD is sinds de verkiezingen een nieuwe wind gaan waaien. Andrea van der Ploeg kenschetste Vleij als talentvol, ambitieus en doortastend. De nieuwe wethouder financiën en sociale zaken werkte bij een gemeente als strategisch adviseur. Ze heeft ook een verleden in de jeugdzorg. Van de drie wethouders kreeg Albert Kerssies de lastigste vragen vanuit de raad. De nieuwe wethouder wonen en ruimtelijke ordening lijkt niet zo goed te liggen bij WeWa, dat hem meteen al stevig aan de tand voelde over diens rol als raadslid.
Na de installaties van de nieuwe wethouders werd afscheid genomen van Martijn Kortleven en Kirsten Schippers. Kortleven was anderhalf jaar wethouder, maar kwam in botsing met de eigen partij, de PCW. Schippers was vier jaar wethouder namens WeWa. Beide wethouders krijgen op maandag 4 juli een apart afscheid. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten