Logo hartvanwaddinxveen.nl
Triangel januari 2022 (foto: archief Hart van Holland)
Triangel januari 2022 (foto: archief Hart van Holland)

Ontevreden over lokaal woonbeleid

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Maar liefst 49 procent van het aantal respondenten dat meedeed aan een enquête over wonen, heeft laten weten (zeer) ontevreden te zijn over het lokale woonbeleid. 

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête die Hart van Holland onlangs in samenwerking met Toponderzoek heeft gehouden. De vragen werden ingevuld door 266 inwoners van Waddinxveen; de resultaten kunnen daarom niet als representatief worden beschouwd voor de hele bevolking van Waddinxveen.

Huizenbezitters
Van de respondenten gaf 76 procent aan een koopwoning te hebben waarvan 36 procent een huis heeft met een WOZ-waarde van meer dan 350.000 euro. Veertien procent woont in een sociale huurwoning.

41 procent van de ondervraagden antwoordde geen verhuisplannen te hebben voor de komende vijf jaar. 33 procent zegt: “Misschien, wie weet wat er op mijn pad komt.” Twaalf procent zeg wel verhuisplannen te hebben, maar dan wel binnen de gemeente Waddinxveen te willen blijven. 

Te druk
Als mogelijke reden om te willen verhuizen, wordt ‘kleiner wonen’ vaak genoemd (26 procent). Maar de grootste groep (36 procent) geeft andere redenen op zoals ‘een meer rustige omgeving’, ‘afname aantrekkelijkheid gemeente Waddinxveen’ of het ‘liefst gelijkvloers willen wonen’ en dat aanbod is er niet of nauwelijks.

De kritiek die er is op het lokale woonbeleid vertaalt zich in opmerkingen als: ‘alles wordt volgebouwd terwijl ik juist de stad jaren geleden om die reden ben ontvlucht’, ‘eigen inwoners moeten voorrang hebben op de woningmarkt’ en ‘er is een gebrek aan levensloopbestendige woningen.’  

Bezuinigen
Op de vraag of en waarop wordt bezuinigd om de maandelijkse woonlasten te kunnen betalen zegt 41 procent nergens op te bezuinigen en net zoveel mensen zeggen op het gas- en elektriciteitsverbruik te beknibbelen. Ook een grote groep (30 procent) zegt te bezuinigen op het kopen van kleding en 25 procent koopt minder boodschappen.

Meer informatie
Wie zijn of haar mening ook wil geven kan op tipwaddinxveen.nl een aanmeldformulier invullen. Alle resultaten van het onderzoek zijn ook terug te vinden via deze site.

Meer berichten