Rob van Oord aan zijn eettafel. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Rob van Oord aan zijn eettafel. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Voormalig Coenecoop leerkracht Van Oord maakt wiskunde leuk

Algemeen 292 keer gelezen

Waddinxveen – Plakken, knippen en vouwen. Volgens Rob van Oord (72) maakt het een wiskundeles niet alleen leuker, maar ook beter te begrijpen. Hij schreef een boek over zijn manier van lesgeven: ‘Wiskunde bij de les’, dat hij zaterdag 25 juni bij boekhandel Sonneveld signeert.

Rob van Oord draagt een t-shirt met een wiskundig figuur. Hij vertelt over Leonardo da Vinci naar aanleiding van een vakantie in Italië. Zijn eettafel is bezaaid met tangram, origami, kunstig gemaakte kubussen, sterren, hexagrammen en meer. 

De wiskundeleraar heeft plezier in zijn vak en dat deelt hij graag met anderen. “Wiskunde is een groot begrip. Het is meer dan de uitkomst berekenen. Het gaat om de vraag wat erachter zit, om creatief denken, je leert dingen organiseren, iets uit te zoeken.” Van Oord geeft al 47 jaar wiskundeles. “Huiswerk maken doet niemand”, is zijn ervaring. “Je moet eerst een sfeer opbouwen, dan zullen ze goed opletten en daar kom je het verst mee.” Dus toverde hij de wortelformule uit een hoge hoed, deelde pepernoten en drop uit en bedacht creatieve opdrachten om het ruimtelijk inzicht van zijn leerlingen te verbeteren.
Herinneringen ophalen
Om zijn ideeën over wiskundeonderwijs uit te dragen schreef hij ‘Wiskunde bij de les’. Officieel is het een studieboek voor (toekomstige) wiskundeleraren, maar door de voorbeelden en anekdotes zal het voor Van Oords voormalige leerlingen leuk zijn om zo herinneringen aan hun vroegere wiskundelessen op te halen.
Hij gaf les aan het Coenecoop College, voorheen Samenwerkingsschool voor havo-atheneum. Na zijn pensioen in 2014 is Van Oord wiskundeles blijven geven en doet ook aanverwante zaken zoals het nakijken van examens en workshops geven aan vakgenoten. Een eigen klas wil hij niet meer, maar hij valt graag in als de nood aan de man is.
Wiskunde is veranderd door de jaren heen. Van Oord: “Vroeger stond de eindexamenopdracht op twee bladzijden, nu telt de wiskunde-a opdracht voor het vwo 19 bladzijden.”