Leonie Visser is het nieuwe leergierige en enthousiaste poëtisch 'geweten' van Waddinxveen.
Leonie Visser is het nieuwe leergierige en enthousiaste poëtisch 'geweten' van Waddinxveen.

Leonie Visser twee jaar lang poëtisch ambassadeur voor Waddinxveen

Algemeen 305 keer gelezen

Waddinxveen – Een Gouweplein waar mensen in de avondzon genoten van een drankje of ijsje en waar de klanken van muziekvereniging Concordia klonkend dat was het voorportaal van Cultuurhuys De Kroon toen donderdagavond 9 juni Leonie Visser (38) werd uitgeroepen tot nieuwe dorpsdichter.

Door Annette van den Berg

“De dorpsdichter is de poëtische ambassadeur van Waddinxveen. Een vertolker en samenbinder die past bij de cultuur van het dorp”, zei Lineke Huibers, cultuurmakelaar van de gemeente voorafgaand aan de audities.
De twee kandidaten, Mary Ann van der Loo en Leonie Visser, maakten het de jury niet gemakkelijk om een keuze te maken.

Kate Bush
Van der Loo kreeg van haar juffrouw in de tweede klas al te horen dat ze schrijver moest worden. “Een dag niet geschreven, is een dag niet geleefd”, is haar motto. Ze bracht haar gedicht sprekend en zingend met gitaar ten gehore. Ook al werd ze geen dorpsdichter, de jury hoopt dat Waddinxveen vaker van Van der Loo zal horen en vergeleek haar met Kate Bush.
Visser dicht tot nu toe minder dan ze zou willen. “Eigenlijk dicht ik vooral in december, en alleen tot de vijfde”, biecht Visser op. “Ik kan mezelf niet verkopen als dichter, maar ik ben enthousiast en leergierig.” Dichten doet ze met haar telefoon. “Als er iets in mijn hoofd zit, rolt het eruit en sla ik het op in mijn mobiel.”
Visser is geboren en getogen in Waddinxveen. Ze is trots op haar woonplaats. “Het kleine dorp is best groot geworden. Veel mensen willen er wonen”. Al vindt ze dat ook jammer, omdat het voor haarzelf betekent dat ze zich geen koophuis kan permitteren.
Als nieuwe dorpsdichter hoopt ze ook iets voor jongeren te kunnen betekenen. Betrokken bij de jeugd is ze met twee pubers in huis en naar verwachting over zes weken ook nog een eerste kleinkind
De jury denkt dat Visser heel geschikt is om in de rol van dorpsdichter te groeien. Ze krijgt daarbij ondersteuning van bibliotheek De Groene Venen en zal ook adviezen krijgen om haar performance te verbeteren.
De nieuwe dorpsdichter wordt tijdens WadCultureel op zaterdag 10 september officieel geïnstalleerd. Ze zal twee jaar het poëtisch gezicht van Waddinxveen zijn.

Dit dicht Leonie Visser:

Waddinxveen

In ons dorp,
Ons kent ons
Geen onvertogen woord
Wordt iedereen gehoord
Stille wateren, stadse drukte,
groene paden en perken vol zaden

De bloemen, de bijen, ze zweven hier rond
En ik adem de lentegeur in door mijn neus, uit door mijn mond

De rust, de sfeer, het goede gemoed
Het doet mij als Waddinxvener heel goed

De opvang van slachtoffers uit Oekraïne
Zij die deze liefde van ons verdienen
Waddinxveen met het groene hart zo groot
die aan hen de helpende hand bood.