Zwerfafval komt op diverse plekken voor. (tekst: Erik van Leeuwen/foto: archief Hart van Holland)
Zwerfafval komt op diverse plekken voor. (tekst: Erik van Leeuwen/foto: archief Hart van Holland)

Gemeente pakt zwerfafval aan op en rond het Gouweplein

Algemeen 209 keer gelezen

Waddinxveen – De gemeente werkt aan een oplossing voor het vele zwerfafval dat het Waddinxveense centrum teistert. Dat zei wethouder Brigitte Leferink in de gemeenteraadsvergadering op woensdag 1 juni, na vragen van Weerbaar Waddinxveen.

De partij wilde met een motie aandacht vragen voor zwerfafval op en rond het Gouweplein. Er slingert daar veel plastic afval rond en dat maakt het aangezicht er niet fraaier op. “Het is een grote en vieze ergernis”, aldus WeWa-raadslid Helma Schippers.

Ook andere raadsleden ergeren zich aan de puinhoop die er vaak is. Peter Besuijen (CDA) gebruikte het woord ‘afvaltoerisme’. “Ik heb met eigen ogen gezien dat er ook afval wordt gedumpt bij de containers.”
De raadsleden vinden echter ook dat het aanpakken van zwerfafval niet alleen op het Gouweplein moet gebeuren, maar ook op andere plekken in Waddinxveen. “Laten we dan meteen kijken naar alle plekken waar overlast wordt ondervonden”, aldus Art-Jo Wittenberg (D66). WeWa vindt ook dat de algehele afvalinzameling in Waddinxveen onder de loep moet worden genomen. “We hebben in 2017 gekozen voor het systeem ‘Afval scheiden Loont’. Het is goed om dit te evalueren door het nieuwe college”, aldus Schippers die aangaf ook ‘na-scheiding’ wel te zien zitten. Volgens wethouder Brigitte Leferink is het probleem van zwerfafval rond het Gouweplein bij de gemeente bekend en worden er al maatregelen genomen in samenspraak met Cyclus, de partij die in de gemeente het afval verwerkt. “Het zwerfafval komt niet van bewoners, maar van het winkelende publiek”, zei Leferink. “We zijn aan het kijken hoe we dat kunnen beperken. We denken aan een aantal maatregelen, maar ik zeg er ook meteen bij dat het een illusie is om te denken dat dit probleem helemaal op te lossen is.”