Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Het Bentwoud. (archieffoto Hart van Holland)&nbsp;</p>

Het Bentwoud. (archieffoto Hart van Holland) 

(Picasa)

Bosvrienden zetten vraagtekens bij toekomstvisie

  •   keer gelezen

Waddinxveen - De vereniging Vrienden van Bentwoud heeft haar twijfels uitgesproken over het ontwerp omgevingsvisie Waddinxveen 2050. Gesproken wordt over een ecologische verbinding, maar volgens de vereniging is het betreffende gebied inmiddels zo volgebouwd dat het nauwelijks nog mogelijk is een kwalitatief volwaardige ecologische verbinding (richting de Krimpenerwaard) te realiseren. De vereniging schrijft: “Een dergelijke verbinding kan beter lopen in oostelijke richting (Bentwoud - Gouwebos - Voorofschepolder (NNN) - Reeuwijkse polders en Plassen - Goudse Hout - Polder Stein (Natura 2000) - Krimpenerwaard. Het is dan wel nodig op Waddinxveens grondgebied te zorgen voor een goede ecologische verbinding tussen het Bentwoud en het Gouwebos.” 

Volgens de vereniging hanteert de gemeente verouderde cijfers en klopt het niet dat Waddinxveen een relatief lagere soortendiversiteit van bijen kent, met name in polder Achterof. Het Bentwoud zou juist een zeer grote en soortenrijke bijenpopulatie kennen. Verwezen wordt door de Vrienden van Bentwoud naar het laatste onderzoek (EIS Kenniscentrum Insecten) dat is gedaan in 2021. “Toen werden 61 soorten wilde bijen waargenomen. Het Bentwoud werd daarin bestempeld als ‘een parel in het bijenlandschap’.
Dat Waddinxveners hun eigen gemeente niet als een heel groene gemeente ervaren, is volgens de vereniging niet zo verwonderlijk. “Zeker wanneer je vanuit het zuiden het dorp nadert bieden de vele distributiecentra een naargeestige aanblik. Als de (zinloze) Verlengde Bentwoudlaan ook nog een barrière met het Bentwoud gaat vormen, zal dit niet zorgen voor een positievere ervaring bij de Waddinxveners.”Een brede strook ononderbroken natuur aanleggen aan de bebouwde komzijde van de N207 zou, volgens de Vrienden, de situatie al verbeteren.

Meer berichten