Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Henny en Jan Kooistra kregen bloemen van de burgemeester en werden per brief door de koning gefeliciteerd. (tekst en foto: Nicole Lamers)</p>

Henny en Jan Kooistra kregen bloemen van de burgemeester en werden per brief door de koning gefeliciteerd. (tekst en foto: Nicole Lamers)

Diamanten echtpaar van Friesland naar hier

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Henny en Jan Kooistra kregen maandagmiddag bezoek van burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis. De echtelieden zijn 60 jaar getrouwd en wonen al net zolang in Waddinxveen, terwijl beiden in Friesland zijn geboren en grootgebracht. 

“Zij liep destijds de verkeerde kant op vanaf de bushalte”, zegt de 82-jarige Jan Kooistra. “Zo heb ik haar leren kennen na een jongerenmeeting van de kerk in Leeuwarden. “Toen heb ik haar maar thuisgebracht en zo is het gekomen.” In het begin mocht hij elke zondag bij Henny op bezoek, later kwam daar de zaterdag bij. “Tja, dat was zo in die tijd”, vertelt het stel. “Je had in die tijd ook niet zoveel uitjes.” 

Voor werk als kaasmaker bij de Melkunie in Gouda kwamen de Kooistra’s deze kant op. “Wij waren de eerste bewoners van deze straat (Koning Willem II-straat)”, vertelt Jan. Stomtoevallig kwamen er Friezen naast hen wonen en later nog een stel. Drie kinderen kregen ze; twee jongens en een meisje. De oudste is nu 59 en de jongste 51. De laatste heeft een zoon van 22 jaar; de enige kleinzoon in de familie. 

Orgel
Heimwee naar Friesland hebben de twee nooit gehad. Daar hebben ze het ook veel te druk voor. Jan: “Aan hobby’s hebben wij geen gebrek.” Hij wijst naar een houten truck die hij heeft gemaakt. “En ik ben erg druk voor de Ontmoetingskerk.” Vrouwlief heeft jarenlang een handwerkclub thuis ontvangen en doet aan zang. Ook haar man heeft veel met muziek. Een groot Johannusorgel staat in de woonkamer. “Of hij wel eens in de kerk speelt?”, vraagt de burgemeester hem. “Nee, alleen thuis. Puur voor mijn eigen ontspanning. Ik kan alles in de muziek kwijt.” Henny knikt. “Hij is wel eens overspannen geweest en aan de muziek kon en kan ik precies horen in welke stemming hij is.”

Nieuwenhuis gaat graag in op de uitnodiging van de man des huizes wanneer die aan hem vraagt of hij even wil spelen? “Ik kan het niet zo goed, hoor”, waarschuwt hij. “Mijn vader wilde altijd dat een van zijn kinderen orgel kon spelen zodat er thuis samen gezongen kon worden. Maar niet iedereen was getalenteerd.” Hij weet vervolgens een heel aardig geluid te produceren, met handen en voeten. 

Het diamanten bruidspaar fietst nog, leest veel en heeft het fijn samen. Hun geheim? “Geven en nemen”, zegt Henny direct. Haar man vult aan: “En elkaar vrij laten. “ 

Wanneer zoonlief terug is van vakantie uit India wordt het diamanten huwelijk gevierd met de hele familie. In de Ontmoetingskerk wordt zaterdag een receptie voor familie en kennissen gegeven.

Meer berichten