Logo hartvanwaddinxveen.nl
Trudy Veninga: "Er wordt constructief overleg gevoerd."
Trudy Veninga: "Er wordt constructief overleg gevoerd."

Nieuw team van wethouders die staan te popelen, nu de inhoud nog

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Het formatieproces gaat stapje voor stapje vooruit. Dat zegt formateur Trudy Veninga. “We maken meters.”

Door Erik van Leeuwen

Veninga heeft de taak om de samenwerking tussen PCW, CDA en VVD uit te werken. Informateur Herman Timmermans adviseerde de gemeenteraad een kleine maand geleden om een coalitie van deze drie partijen verder te onderzoeken. Volgens hem is een coalitie met PCW, CDA en VVD het meest kansrijk van alle opties.

“De gesprekken verlopen voorspoedig en in een goede sfeer”, reageert Veninga (58) die zelf veel politieke ervaring heeft. Ze was raadslid in de gemeente Uithoorn en zes jaar wethouder in Nieuwkoop voor het CDA. “Er wordt constructief overleg gevoerd.” Over de inhoud wil ze weinig kwijt, om het proces niet te verstoren. Wel laat ze weten dat zij en de drie partijen zich de afgelopen periode vooral hebben gericht op teamvorming. Dat was ook één van de adviezen die Timmermans meegaf aan de onderhandelende partijen: werk aan een goed team van wethouders. “Ik heb in allerlei posities formatievorming meegemaakt, maar meestal begint het met besprekingen over de inhoud van het coalitieakkoord. In dit geval is bewust gekozen voor een andere volgorde”, zegt Veninga. “Dat kan ook, omdat de partijen in een vroeg stadium met hun kandidaat-wethouders naar buiten zijn getreden.”

Albert Kerssies (PCW), Brigitte Leferink (CDA) en Femke Vleij (VVD) zaten afgelopen week met z’n drieën aan tafel en keken elkaar daarbij wat dieper in de ogen. Diverse bronnen meldden dat de gesprekken goed zijn verlopen. 

Een heet hangijzer in het Waddinxveense formatieproces is een eventuele vierde wethouder. Op basis van het aantal inwoners heeft Waddinxveen in principe recht op 4,2 wethouder. Over de invulling van de vierde wethouder wordt echter anders gedacht door de partijen. Gezien de zetelverdeling zou een tweede wethouder in het college namens PCW (7 zetels) niet onlogisch zijn. De VVD zag dat aanvankelijk liever anders en pleitte voor een onafhankelijk wethouder. Een optie is ook nog dat drie wethouders het avontuur aangaan. Zeker bij het CDA leeft de angst dat de hoeveelheid werk die de komende periode moet worden verricht te veel is voor drie.

Veninga: “Er zijn verschillende meningen, zoals er ook soms anders wordt gedacht over de verschillende thema’s, maar ik merk bij de drie partijen een constructieve houding. Dat is de basis om er samen uit te komen.”

Meer berichten