Logo hartvanwaddinxveen.nl
Een deel van de Oekraïense gasten zong als afsluiting een lied. (foto en tekst: Annette van den Berg)
Een deel van de Oekraïense gasten zong als afsluiting een lied. (foto en tekst: Annette van den Berg)

Pastor bij dodenherdenking: ‘Ik ben van ná de oorlog. Laat dat zo blijven’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Net als in eerdere jaren waren er speeches, gedichten, muziek, twee minuten stilte en werden er kransen gelegd, toch was de dodenherdenking woensdagavond 4 mei anders dan anders. Door de lockdowns tijdens corona en de oorlog in Oekraïne is het besef gegroeid dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Tijdens de Nationale Herdenking worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en burgers en militairen die daarna bij oorlogen of vredesmissies om het leven zijn gekomen. 

In Waddinxveen speelde muziekvereniging Concordia woensdag de koraal uit het muziekstuk Parel aan de Gouwe, dat opgedragen is aan de Waddinxveense verzetsstrijder Toon Pille. Henk de Bas las een gedicht voor van auteur Hans Geel, die in januari 2021 overleed. Geel heeft veel gedaan om de Waddinxveense geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in herinnering te houden.
“Gedenken is terugblikken”, stelde pastor Rob Lijesen. Maar de afgevaardigde van de gezamenlijke kerken wilde alvast stilstaan bij de slachtoffers die ons nog te wachten kunnen staan door de donkere wolken die nu boven Europa hangen. Hij sprak de hoop uit: “Ik ben van na de oorlog. Laat dat zo blijven.”

“Vrijheid heeft een andere lading gekregen”, zo verwoordde burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis het. Een oorlog beperkt vrijheid, maar ook de lockdowns en andere coronamaatregelen deden dat. Hij kaartte in zijn speech ook aan dat sommige kinderen en jongeren het hierdoor moeilijk hebben gekregen en soms zelfs een burn-out hebben of depressief zijn geraakt. “Vrijheid hebben we niet in de hand, verbondenheid wel. Laten we omkijken naar elkaar.”
Nieuwenhuis vindt dat Waddinxveen met de opvang van Oekraïense vluchtelingen heeft laten zien dat te kunnen. “Vrijheid in verbondenheid vind je hier in Waddinxveen.” De herdenking werd afgesloten met een Oekraïens lied. Een deel van de Oekraïense gasten zong in hun moedertaal a capella het lied ‘God, ik bid voor Oekraïne. God, ik bid voor alle mensen’.

Meer berichten