Concordia tijdens de generale repetitie van het muziekstuk Parel aan de Gouwe.
Concordia tijdens de generale repetitie van het muziekstuk Parel aan de Gouwe.

Concordia brengt muzikale ode aan verzetsheld Toon Pille

Algemeen 250 keer gelezen

Waddinxveen – Eindelijk was het vrijdagavond 25 maart zover; het bevrijdingsconcert van muziekvereniging Concordia in de Ontmoetingskerk kon worden gespeeld. Twee jaar later dan gepland door corona, ging het muziekstuk Parel aan de Gouwe in première; een muzikale ode speciaal gecomponeerd ter nagedachtenis aan de Waddinxveense verzetsheld Toon Pille.

Door Annette van den Berg

Tijdens de dodenherdenking in 2019 roemde burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis het werk van Toon Pille. Toen pas kon zijn naam worden toegevoegd aan de eregalerij van gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De in het geheim uitgevoerde daden van een verzetsheld waren moeilijker te bewijzen dan die van militairen. “Na die ceremonie zaten we aan de koffie met een stroopwafel”, vertelt oud-voorzitter Miriam van der Laan. “Een aantal mensen kwam toen op hetzelfde idee om een muziekstuk aan Toon Pille te wijden.” 

Dirigent Martijn van Tent nam contact op met componist Alfred Willering. Die ging aan de slag en al in november was er een speciale partituur die de verschillende fasen van de Tweede Wereldoorlog ten gehore bracht en ook het leven van Toon Pille. Een indrukwekkend fluitspel geeft de dreiging aan. Ook psalm 91 is in de muziek verwerkt, de psalm die veel voor Pille betekende.
Parel aan de Gouwe zou 20 maart 2020 in première zijn gegaan, tijdens het bevrijdingsconcert ter herinnering aan 75 jaar vrijheid in Nederland. De coronamaatregelen maakten de uitvoering toen onmogelijk. Twee jaar lang kon er nauwelijks gerepeteerd worden.

Het thema van het bevrijdingsconcert is door de oorlog in Oekraïne weer extra actueel. “Tweeduizend kilometer hier vandaan is de vrijheid in gevaar”, zegt Van der Laan. Bij de introductie van Parel aan de Gouwe zei ze dan ook: “Wat Pille deed, zegt ook regel 13, van vers 15 uit Johannes: ‘Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden’. Liefde in plaats van haat, dat kan de wereld mooier maken.”