Maar net iets meer dan de helft van de stemgerechtigde inwoners nam de moeite het rode potlood ter hand te nemen.
Maar net iets meer dan de helft van de stemgerechtigde inwoners nam de moeite het rode potlood ter hand te nemen.

Lage opkomst verkiezingen baart zorgen

Politiek 427 keer gelezen

Waddinxveen – Alle partijen in de gemeenteraad hebben hun zorgen uitgesproken over de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart. Slechts 52 procent van de stemgerechtigde inwoners vond het de moeite waard om naar de stembus te gaan.

Door Erik van Leeuwen

In 2018 was het percentage inwoners dat stemde nog een stuk hoger: ruim 61 procent. De enorme terugval verontrust ook burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis. “Het is een flinke val. We zullen er iets aan moeten doen en ook op zoek moeten gaan naar de oorzaken.” Hij riep de politiek op om samen met de gemeente de ‘handschoen op te pakken’.

D66-fractievoorzitter Juliette Brandenburg stelde voor om een onderzoek in te stellen naar het waarom van de lage opkomst. De partijen zijn van mening dat de lage opkomst een grote impact heeft gehad op de verkiezingsuitslag. Partijen als D66, VVD en PvdA/GroenLinks zeggen dat zij extra getroffen zijn door de lage opkomst. “We hebben onze achterban onvoldoende op de been kunnen krijgen”, zei Andrea van der Ploeg (VVD). “Veel mensen die normaal PvdA of GroenLinks stemmen zijn ook thuisgebleven”, zei Nikki ten Zijthoff. Juliette Brandenburg was blij dat D66 zich met drie zetels had weten te handhaven en dat haar partij de grootste was in Triangel, maar sprak ook haar zorg uit over de teleurstellende stembusgang. Veel partijen denken dat PCW het goed heeft gedaan omdat de partij een trouwe achterban heeft die geen verkiezingsronde overslaat. 

Rommelige campagne
De verkiezingscampagne was ook zeer rommelig. Tot begin februari speelden coronamaatregelen een belangrijke rol waardoor partijen terughoudend waren met fysieke contacten met inwoners.

Toen die maatregelen eenmaal van tafel waren, brak in Oekraïne de oorlog uit waardoor de aandacht vooral daar naar uit ging.

Op lokaal niveau was PCW, dat ook het meeste geld uittrok voor de campagne, het best zichtbaar. Lokale politici denken ook dat het gebrek aan verkiezingsdebatten heeft meegespeeld aan de lage opkomst. Eén debat was wat aan de karige kant. Dat debat was bovendien veel te algemeen. “Ik kan me best voorstellen dat het voor inwoners lastig kiezen was”, meende Nikki ten Zijthoff. “De verkiezingsprogramma’s leken best veel op elkaar.”

Politici wijzen er ook op dat in 2019 één thema overheerste: de koopzondag. “Die scherprechter was er nu niet.”