CDA'ers Bastienne Prins (links) en Brigitte Leferink, nu nog wethouder.
CDA'ers Bastienne Prins (links) en Brigitte Leferink, nu nog wethouder.

CDA eist plek op na ‘wonder’

Politiek 919 keer gelezen

Waddinxveen – Het CDA wil ook de komende vier jaar graag deel uitmaken van het college. Fractievoorzitter Bastienne Prins zei bij de eerste verkenningsronde dat haar partij bestuurlijke verantwoordelijkheid wil nemen.

Door Erik van Leeuwen

Het CDA scoorde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart bijzonder goed. Prins sprak zelfs van het ‘wonder van Waddinxveen’. “De landelijke tendens was dat het CDA bijna overal verloor. Cuijk was een wonder, maar Waddinxveen ook.” Het CDA ging hier van drie naar vier zetels.

Volgens Prins heeft haar partij zich goed kunnen profileren in het college dat eind 2019 aantrad. Namens het CDA is Brigitte Leferink wethouder in dat college.

Bij de verkiezingen was duidelijk sprake van het ‘Frans Schwiebbe-effect’. Als nummer twee kreeg hij 719 stemmen. Het raadslid maakte zich vier jaar lang sterk voor een evenwichtiger woonprogramma met meer sociale woningbouw. Prins zei ook dat het CDA de komende vier jaar zal blijven strijden voor sociale woningbouw.

Het CDA ligt goed bij PCW, waardoor samenwerking in een nieuw college voor de hand ligt. Beide partijen hebben samen 11 van de 23 zetels en hebben dus een derde partij nodig om een meerderheid te halen.

Voor die plek komen nog vier partijen in aanmerking, al lijkt PvdA/GroenLinks daarvoor de minste kans te maken. Het zakte tijdens de verkiezingen van drie naar twee zetels, waardoor een combinatie met PCW en CDA maar een nipte meerderheid geeft. Dat wordt gezien als een te groot risico. Zelf hield Nikki ten Zijthoff de deur naar het college open. “We sluiten niets uit, maar ons past na de verkiezingsuitslag bescheidenheid.”

Geen match
Van de andere partijen - VVD (4 zetels), D66 (3) en WeWa (3 ) - lijkt D66 het minste bij PCW te passen. De partijen lagen regelmatig overhoop met elkaar de laatste jaren. WeWa en VVD komen eerder in beeld.  

Opvallend was dat beide partijen, net als het CDA overigens, met een kandidaat- wethouder aan de onderhandelingstafel aanschoven. Bij WeWa werd Sylvia Vink geflankeerd door de huidige wethouder Kirsten Schippers, bij de VVD nam Femke Vleij, één van de wethouderskandidaten, het woord. Zij liet weten dat de VVD het belangrijk vindt dat er een sterk en daadkrachtig bestuur komt de komende vier jaar. “Dat was ook een belangrijk onderdeel van ons verkiezingsprogramma.”

Luxe
De Protestantse Combinatie Waddinxveen (PCW) liet zich niet in de kaarten kijken. Het wil mogelijke partners in deze fase niet tegen de schenen schoppen. De zeven zetels zijn een luxe voor PCW, maar de partij begrijpt dat de nieuwe machtsverhoudingen voor andere partijen ook een bedreiging kan gaan vormen.

Volgens Andrea van der Ploeg, fractievoorzitter van de VVD, hangt collegedeelname van haar partij volledig af van het coalitieprogramma én vertegenwoordiging van het college. De partijen in de gemeenteraad zijn het al wel eens over het aantal wethouders. Dat waren er drie en dat moeten er vier worden, omdat er steeds meer taken op de gemeente afkomen en de werkdruk daardoor toeneemt. Op basis van het aantal inwoners heeft Waddinxveen ‘recht’ op 4,6 fte wethouders.

In een coalitie met drie partijen zou PCW dan twee wethouders kunnen leveren en de overige partijen elk één.