Afbeelding

Leferink: ‘Voor het eerst sinds 2006 weer vier zetels’

Politiek 506 keer gelezen

Waddinxveen - Een dag na de verkiezingen, zegt Dick Berghout, voorzitter van het bestuur van PCW over de zetelwinst van zijn partij. “Deze hadden we niet aan zien komen, in alle eerlijkheid. We hadden wel vooraf een analyse gemaakt en dachten tenminste vijf zetels te kunnen halen en mogelijk zes, maar zeven... En de opkomst was echt wel laag, dus PCW heeft het echt goed gedaan. We hebben heel veel zin om ermee aan de slag te gaan, maar het neemt ook verantwoordelijkheid met zich mee, zo’n uitslag.”

Via sociale media laat CDA-wethouder Brigitte Leferink weten ontzettend blij te zijn met de uitslag. “Het CDA is de tweede partij van Waddinxveen geworden”, schrijft ze. “We hebben bijna 300 stemmen meer gekregen dan in 2018. En voor het eerst sinds 2006 weer vier zetels.”

Henry ten Zijthoff van PvdA/GroenLinks reageert wat gelaten op het zetelverlies van zijn partij. “Ach, twintig jaar geleden waren we de grootste en nu de kleinste. Ik verbaas me nergens meer over en heb het allemaal al eens meegemaakt. Ik vind het wel jammer voor mijn dochter (Nikki ten Zijthoff, red.) en de nieuwe fractie. Overigens kregen we vier jaar geleden drie zetels dankzij een restzetel en dat hebben we nu helaas niet.”

Juliëtte Brandenburg van D66 zegt in een reactie dat zij deze uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen niet had kunnen voorspellen. “Maar ik ben wel heel blij dat we ons gehandhaafd hebben. En blij dat er in Triangel veel op ons is gestemd. Het was mooi geweest als we een extra zetel hadden kunnen verzilveren, maar de kiezer heeft gesproken.”

Sylvia Vink van WeWa reageert: “Wij zijn blij dat wij, ondanks de lage opkomst het aantal stemmen en zetels hebben geëvenaard en zijn gegroeid van de vijfde naar de vierde partij in Waddinxveen. Zonder ontvangst van een restzetel en dus op eigen kracht. Verhoudingsgewijs een resultaat waar we blij mee zijn.”
Femke Vleij (VVD) vindt het heel jammer dat de opkomst van het aantal kiezers zo laag is geweest. “Van PCW is bekend dat zij een hele trouwe achterban hebben en dat is ook gebleken. Wij hebben helaas geen extra zetel gewonnen, maar we hebben ons wel gehandhaafd.”

Woensdag 23 maart wordt er een duidingsdebat gehouden.