Nick, Jeremy en Jorn van 5 havo lieten hun boek signeren door Willem Hooft. (foto: CC en tekst: Nicole Lamers)
Nick, Jeremy en Jorn van 5 havo lieten hun boek signeren door Willem Hooft. (foto: CC en tekst: Nicole Lamers)

Van bijna dood naar het verwezenlijken van een droom

Algemeen 608 keer gelezen

Waddinxveen - ‘Geen golf te hoog’, dat is de titel van het boek dat de strijd beschrijft van de 31-jarige Willem Hooft uit Rotterdam. Vijf jaar geleden kreeg hij een ernstig motorongeval en belandde in een rolstoel. Twee jaar later is hij een van de weinige sit-kitesurfers van de wereld en reist hij af naar Zuid-Afrika. Het boek is door het Coenecoop College aangeschaft voor de leerlingen van havo 5 en vwo 6. Woensdag 9 februari kwam Hooft de boeken op school in Waddinxveen signeren.

Hooft bezocht het Coenecoop College al enkele maanden eerder. In de Week van Respect deed hij aan de leerlingen van de bovenbouw zijn verhaal. In december kwam het boek uit dat geschreven is door Hugo Verkley en Willem Hooft zelf.
Hij was 26 jaar toen hij naar zijn werk reed en voor de tunnel een noodstop moest maken. De auto achter hem klapte in volle vaart bovenop hem. Hooft wordt 41 meter weggeslingerd. “Ik had nog de tegenwoordigheid van geest om te beseffen dat ik van de snelweg af moest, maar ik kreeg mijn lichaam niet in beweging. Ook kon ik nauwelijks ademen, mijn longen waren ingeklapt.” Nog diezelfde dag hoort hij in het ziekenhuis dat hij een dwarslaesie heeft en voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. “Wat ik toen voelde, was heel dubbel. Daarvoor dacht ik dat ik dood zou gaan en was ik dolblij dat ik het zou overleven en vervolgens besef je dat je leven op z’n kop staat, hoe moest het verder met mijn werk, mijn vriendin, mijn uitlaatklep: surfen? Een intensief revalidatietraject volgt. Beetje bij beetje kan Hooft weer zelf eten, zelf voortbewegen etcetera. Al voor zijn ongeval, kon niets hem zo blij maken als surfen. “Dan was ik helemaal in mijn element en kwam ik echt helemaal tot mezelf. Die uitlaatklep miste ik enorm na het ongeluk.” Hij gaat op zoek naar mogelijkheden om toch nog te kunnen surfen. Het wordt een aangepaste kitesurfboard met hulp van iemand die op al zijn vragen antwoorden heeft. Precies twee jaar na zijn ongeval reist Hooft af naar Zuid-Afrika waar volgens hem de mooiste golven zijn. Hij houdt er een sponsorcontract aan over en reist nu heel de wereld af en geeft lezingen. “Mijn jongensdroom is uitgekomen.”