Afbeelding
ingezonden

Corona niet als excuus gebruiken voor lesuitval

Algemeen

Niet in de papieren versie van Hart van Holland maar online verscheen vorige week een artikel met de kop: Lege lokalen en docentenkamers.

Toen corona nog niet bestond, was er op het Coenecoop College ook al veel lesuitval, vooral op het vmbo. Ik heb drie jaar geleden de lesuitval van mijn zoon bijgehouden en kwam uit op zestig procent uitval in een periode van vier maanden. Leraar ziek, leraar op cursus, leraar gaat trouwen, leraar naar tandarts etcetera. Corona zal zeker een rol spelen bij lesuitval, maar op het Coenecoop zijn er ook andere factoren die lesuitval bepalen. Een grondig onderzoek hiernaar, zou zeer nuttig zijn. Zo is het idioot dat leerlingen voor kerst een week coronavrij hebben, dan twee weken kerstvakantie en op de derde dag na die vakantie alweer vrij hebben, omdat de school een studiedag heeft. 

Om iets bij te dragen aan verbetering de volgende suggesties:
* Niet twee of meer uren van hetzelfde vak achter elkaar inroosteren, want als de docent absent is, hebben de leerlingen meteen uren niets te doen.
* Wanneer een groot aantal lessen is uitgevallen, die lessen later inhalen anders leren de leerlingen niets.
* Docenten moeten privé-aangelegenheden buiten de schooluren of in vakanties plannen.
* Docenten moeten zich niet bij elke niesje ziek melden.
* Geef leerlingen bij lesuitval op school iets zinnigs te doen.

Corona mag en moet geen excuus zijn om je achter te verschuilen en om gebreken in de organisatie weg te moffelen. En nieuwbouw is geen reden om alleen maar de school te bejubelen. Het gaat om de kwantiteit en kwaliteit van onderwijs.

Gerard Brekelmans