Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Burgemeester Nieuwenhuis (rechts) was bij de aftrap van de crowdfunding. (foto: Gerrit-Jan van Heemst)&nbsp;</p>

Burgemeester Nieuwenhuis (rechts) was bij de aftrap van de crowdfunding. (foto: Gerrit-Jan van Heemst) 

Nieuwe riksja’s voor ouderen; De Tulp brengt mensen naar buiten

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Frank en Marja van den Berg willen met dagbesteding De Tulp in Waddinxveen ouderen uit hun sociale isolement halen. Omdat senioren zichtbaar genieten van een dagje uit, is het echtpaar een crowdfundingsactie begonnen om eigen riksja-fietsen te kunnen kopen.

Frank en Marja van den Berg zegden afgelopen zomer hun banen op om zich volledig in te zetten voor ouderen, die volgens hen vaak maar één dag per week buiten komen. 

Sinds september ontvangt het team van De Tulp dagelijks enkele senioren met wie spelletjes worden gedaan, aan de motoriek wordt gewerkt en die met de riksja-fietsen mee naar buiten worden genomen. “We hebben behoorlijk wat aanloop en genieten ervan dat ouderen uit hun eigen, kleine wereldje komen”, vertelt Van den Berg die voorheen tennisles gaf. “Wat we heel fijn vinden om te zien, is dat onze bezoekers weer genieten en tot leven komen. Het zijn vaak afwisselende activiteiten die we doen en ouderen hebben er altijd heel veel lol in om gezellig samen bezig te zijn.”

De aan de Heggewinde gelegen De Tulp heeft drie zogenaamde riksja-fietsen in bruikleen. De riksja is een fiets met voorop een speciaal ontworpen kuip, waarin twee personen kunnen plaatsnemen voor een fietstocht. De oorspronkelijk uit Indonesië afkomstige bakfiets valt goed op met zijn felrode kleur, als Frank en Marja de ouderen plekjes in Waddinxveen laten zien waar zij al lang niet meer zijn geweest. “We gaan zoveel mogelijk naar buiten voor het halen van een frisse neus, het ophalen van herinneringen en het ontmoeten van andere mensen. We stoppen onderweg voor een picknick, een spel of een bezoek aan lokale initiatieven.” 

De tochtjes met de riksja bevallen zo goed, dat het echtpaar zelf dergelijke fietsen wil aanschaffen. “Daarvoor willen we graag een bijdrage vragen aan mensen die een hart hebben voor ouderen.” Op samenvoordebuurt.nl is het initiatief te vinden dat op 3 januari al het benodigde bedrag bijeen leek te hebben. Officieel eindigt de actie op 26 januari.

Meer berichten