In Waddinxveen moest een kast waarin een AED opgeborgen zat aan de Sparrengaarde, het ontgelden. (foto AS Media)
In Waddinxveen moest een kast waarin een AED opgeborgen zat aan de Sparrengaarde, het ontgelden. (foto AS Media) AS Media

Jaarwisseling relatief rustig verlopen

Algemeen 515 keer gelezen

Regio/Waddinxveen - ‘Ondanks enkele grote incidenten is de jaarwisseling in deze regio beheersbaar verlopen’, lieten de hulpdiensten in een persbericht op 1 januari weten. Wel is veel inzet gevraagd. In een enkel geval was sprake van een ietwat grimmige sfeer bij het optreden van de hulpdiensten.
Voor de brandweer was het ondanks het vuurwerkverbod een drukke jaarwisseling. Er werden 31 december tussen 22.00 en 05.00 uur in totaal 148 meldingen afgehandeld ten opzichte van 121 meldingen vorig jaar. Rond 1.00 uur brak in Nieuwerkerk aan den IJssel brand uit in een hooischuur nabij een paardenstal. Alle paarden hebben de stal veilig kunnen verlaten. De brandweer heeft niet kunnen voorkomen dat de brand is overgeslagen naar een aangrenzende schuur. In Alpen aan den Rijn is de brandweer uitgerukt voor een woningbrand nadat een vuurpijl door een raam naar binnen was gekomen en daarna voor brand op een balkon. In Katwijk heeft de brandweer een brand aan het dak van een woning geblust en kort na middernacht werd een buurthuis in Leiden verwoest door een felle brand.

Politie
De politie moest in actie komen in onder andere Moordrecht vanwege groepen jeugd die met vuurwerk gooiden en vernielingen pleegden. Burgemeester Han Weber zag zich genoodzaakt de hulp van de mobiele eenheid in te roepen. Toen de ME arriveerde, viel de grote groep uit elkaar om even later in kleinere groepjes weer samen te komen.

In Nieuwveen heeft de ME kort moeten optreden. Hierna keerde de rust snel terug. Op diverse plekken werd er met vuurwerk of glaswerk gegooid naar hulpverleners.

Huisartsenposten
Over het geheel genomen was het tussen 22.00 en 05.00 uur rustiger dan voorgaande jaren bij de drie ziekenhuizen en drie huisartsenposten in de regio. Alleen in het LUMC was het drukker dan normaal met ook ernstiger vuurwerkletsel. De ziekenhuizen Alrijne (Leiderdorp) en Groene Hart (Gouda) hebben net zoals vorig jaar geen slachtoffers voor letsel als gevolg van vuurwerk in behandeling genomen.

Op de huisartsenposten in de regio zijn in de nieuwjaarsnacht in totaal 43 personen behandeld voor letsel die in verband kunnen worden gebracht met de jaarwisseling. Hieronder bevonden zich 11 vuurwerkslachtoffers en 3 slachtoffers van een vechtpartij en 12 verkeersslachtoffers. Onder deze personen bevinden zich ook 17 personen die voor dronkenschap in behandeling zijn genomen, onder hen ook een opvallend hoog aantal jongeren van rond de 14 jaar.

Waddinxveen
Specifiek in Waddinxveen rukte de brandweer in de nieuwjaarsnacht uit voor twee kleine (afval)branden. Bij de jaarwisseling 2020-2021 ontving de brandweer in totaal 4 meldingen. De politie kreeg te maken met zes jaarwisseling gerelateerde incidenten. Het jaar ervoor waren dat er nog drie.

Op zaterdagochtend, rond 11.25 uur raakte wel nog een AED-kast aan de Sparrengaarde beschadigd, vermoedelijk door vuurwerk.