Piet Hardendood tijdens Wad Cultureel 2021. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: archief HvH/Marlies de Baare)
Piet Hardendood tijdens Wad Cultureel 2021. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: archief HvH/Marlies de Baare)

Dorpsdichter Piet Hardendood levert titel in

Algemeen 821 keer gelezen

Waddinxveen – Piet Hardendood is per direct gestopt als dorpsdichter van Waddinxveen. Hij (72) voelt zich gecensureerd in zijn uitingen. “Het is niet goed als ik steeds moet nadenken over wat ik schrijf.”

Aanleiding tot de breuk is een gedicht dat Hardendood in oktober publiceerde in deze krant. Het gedicht, over vaccinaties en QR-code, schoot in het verkeerde keelgat bij de organisatie van Muziek op Zondag in de Remonstrantse Kerk. Hardendood zou daar enkele gedichten voordragen, maar die voordracht werd in overleg uitgesteld. “Daar kon ik best mee leven”, zegt Hardendood, die de organisatie geen verwijt maakt. “Ze wilden zich als organisatie aan de regels houden, dat betekent dat alleen mensen met een QR-code toegang hadden.”
Hardendood gebruikte het voorval voor een gedicht. ‘Het mocht niet zo zijn, daar in het oude Godshuis, aan de Gouwe, er bleek helaas geen plaats, voor een dichterlijke relaas, alsof melaatsheid aan de orde was’, dichtte hij. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen te schofferen. Ik ben nog steeds erg verbaasd dat mensen zich door het gedicht in de wiek geschoten voelen. Mijns inziens staat er niks schokkends in. Het was een aanklacht tegen het verdwijnen van verdraagzaamheid.”
Van de gemeente kreeg hij het verzoek om met de organisatie te gaan praten. “Dat hadden we al gedaan en zowel de organisatie als ik hadden niet het idee dat een nieuw gesprek tot nieuwe standpunten zou leiden.”

Ambassadeur
“Piet heeft vervolgens zijn Waddinxveense hefje ingeleverd”, zegt wethouder Brigitte Leferink. Zij vroeg Hardendood om in gesprek te gaan met de organisatie van Muziek op Zondag. “Er kwamen klachten vanuit die hoek. De inhoud van het gedicht werd als schokkend ervaren. Piet is als officieel dorpsdichter wel een ambassadeur van de gemeente. Hij heeft vrijheid in wat hij publiceert, maar het moet wel in de lijn zijn van wat de gemeente vindt en doet. Persoonlijk heb ik me niet aan de inhoud van het gedicht gestoord, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen dat wel hebben gedaan.”
Volgens Leferink heeft Hardendood bij zijn aanstelling een ‘contractje’ moeten ondertekenen. “Daarin staat dat hij een ambassadeur is van de gemeente en zich moet houden aan de geldende fatsoensregels. Die laatste regels heeft hij zeker niet overschreden.”
Hardendood bevestigt dat hij akkoord is gegaan met de voorwaarden in zijn aanstellingsbrief. “’Achteraf gezien had ik daar scherper in moeten zitten.”
Leferink: “Piet heeft in de raad bij de visie warmtetransitie op ons verzoek een gedicht gemaakt. Dan is het wel zo handig dat dat gedicht past bij de lijn die we hebben als gemeente. Dat hij niet meldt dat hij tegen een aardgasvrij Waddinxveen is.”

‘Het schuurt soms’
Hardendood zegt dat er eerder een akkefietje was over dichtregels van zijn hand op digiborden in de gemeente. Dat ging ook over corona en de maatregelen. “Als dichter wil je natuurlijk niet gecensureerd worden. Ik wil me vrij kunnen uiten. En ja, soms schuurt dat. Dat zet mensen aan tot denken.”
Daarom ook vond Hardendood het verstandiger om zijn pasverworven status als dorpsdichter in te leveren. “Ik ben niet boos, maar wel teleurgesteld over de gang van zaken. Ik ga door met dichten. Ik had altijd als doel poëzie op de kaart te zetten in Waddinxveen. Dat is gelukt. Ik ben de gemeenteraad ontzettend dankbaar voor het feit dat ze mij hebben voorgedragen als eerste officiële dichter van Waddinxveen.”
Hardendood zou dorpsdichter zijn tot december 2022. Daarna zou hij, na een dichtwedstrijd, opgevolgd worden. “Daar gaan we gewoon mee door”, zegt Leferink, die het jammer vindt dat Hardendood is gestopt. “Er zijn alleen maar verliezers.”