Vis en Van der Kooij worden zeer gewaardeerd door Dierendal en door de gemeente.
Vis en Van der Kooij worden zeer gewaardeerd door Dierendal en door de gemeente. Foto: Nicole Lamers

Dierendal heeft goud in handen: vrijwilligers in zonnetje gezet

Human Interest 461 keer gelezen

Waddinxveen - De echte zon ontbrak dinsdagmiddag bij kinderboerderij Dierendal, maar Jan van der Kooij en Jacqueline Vis straalden daarentegen zelf van top tot teen. Beiden zijn al tientallen jaren vrijwilliger bij Dierendal en kregen hiervoor ieder het vergulde Hefje opgespeld. Uit handen van Margo Vreeburg, coördinator van Vrijwilligerswerk Waddinxveen, ontvingen ze daarnaast een oorkonde en een bos bloemen. 

Nicole Lamers

Bij Vis nam dochter Tamara de honneurs waar om de onderscheiding op te spelden. Wethouder Kirsten Schippers was wel aanwezig en hield voor beide vrijwilligers een toespraak, maar liet de daadwerkelijke actie over aan een familielid, vanwege corona. “Een spiekbriefje over al jullie bezigheden heb ik hard nodig, want mijn geheugen is ook naar mijn buik gezakt”, grapte de zwangere wethoude,r die rond de kerst hoopt te bevallen. 

Het vrijwilligerswerk is Vis met de paplepel ingegoten. Haar moeder Hennie was vanaf het eerste moment actief bij de doe-middagen en ook haar inmiddels overleden vader Frans was vaak bij Dierendal te vinden. 

Uitmesten
Schippers noemde de vele activiteiten op van Vis, zoals pompoenen inkopen, creatief bezig zijn met kinderen op Dierendal en foto’s hiervan delen via Instagram. “Wat doe je eigenlijk niet?” vroeg de wethouder zich af. “Stallen uitmesten”, zei de vrijwilliger direct.

Jan van der Kooij, die volgend jaar 85 jaar wordt, is zo’n beetje dé klusjesman van Dierendal. “Ik ben onder valse voorwendselen hier naartoe gelokt”, zegt Van der Kooij quasi boos. Hij isoleerde het dak van Dierendal en repareert al het hang- en sluitwerk. Hij is zelfs bij calamiteiten zoals de vogelgriep oproepbaar. 

Niet voor niets staat bij hem thuis een houten bord met de tekst: ‘Als papa het niet kan maken, kan niemand het’.